Muži v kuklách přemístili relikviář svatého Maura. Nová expozice má být bezpečnější

Relikviář svatého Maura se přesunul do nové expozice.

Přesun relikviáře svatého Maura

Relikviář svatého Maura, druhá nejcennější památka v Česku po korunovačních klenotech, byl přemístěn do nové expozice. Ze zámku v Bečově nad Teplou byl umístěn do Pluhovského paláce, který je spolu s hradem součástí celého areálu. Jeho transport doprovázela přísná bezpečnostní opatření. Návštěvníci si budou muset v nové expozici zvyknout také na nová bezpečnostní opatření.

Relikviář svatého Maura je románská památka z první poloviny 13. století. Byl vyroben na zakázku benediktinského kláštera ve Florennes v dnešní Belgii. Uvnitř se nachází ostatky čtyř svatých – Maura, Timoteje, Apolináře a Jana Křtitele. Dopoledne bylo přemístěno za dohledu bezpečnostních složek ze zámku do nové expozice v Pluhovském paláci pouze původní jádro relikviáře, které muselo být během restaurování kvůli dezolátnímu stavu nahrazeno novým.

Po jedné hodině odpoledne pak celá akce vyvrcholila přenosem samotného relikviáře svatého Maura. „Na Mount Everestu jsem nikdy nebyl, ale myslím si, že pocit bude velmi podobný. Jsme rádi, že jsme vylezli a bezpečně jsme se vrátili zpátky,“ řekl k přesunu křesťanské památky kastelán hradu a zámku v Bečově nad Teplou Tomáš Wizovský. Dodal, že relikviář bude k vidění v nové expozici už tento víkend.

Poprvé v historii transportů relikviáře byla součástí týmu také žena. „Bylo to těžší fyzicky, ale pociťuji hlavně obrovskou odpovědnost a čest, že se takové akce mohu zúčastnit,“ řekla členka týmu.

Relikviář svatého Maura se mimo trezorovou místnost dostal teprve potřetí. Dvakrát byl zapůjčen na výstavy na Pražském hradě. Podle bezpečnostního poradce, plukovníka Jiřího Míky, který na všechny transporty památky vždy dohlížel, není podobnou akci těžké naplánovat. „Pro nás byl tento třetí transport jednodušší, ale nic jsme nepodceňovali. Jsou tu dva týmy. Šest lidí nese schránku a s nimi jde ochranný tým. Bezprostřední perimetr v okolí týmu a zámku zajistil další tým,“ popsal Míka. „Musím říct, že spolupráce na bezpečnosti zámku s Policií České republiky je tady excelentní, a doufám, že to takto vydrží i nadále,“ dodal.

Nová bezpečnostní opatření

Nová expozice bude mnohem více zajištěna než ta předchozí. Například při vstupu do expozice budou muset nově návštěvníci projít bezpečnostními rámy. „Tato expozice míří do 21. století a bezpečnost nemůže zůstat opodál,“ má jasno Míka.

Nová vitrína pro relikviář svatého Maura byla velmi prestižní záležitostí. Vycházelo se ze zkušeností z výroby vitríny na korunovační klenoty. „Podobné vitríny jsme dělali i v zahraničí, ale na našem území je tato vitrína ojedinělá nejen svojí bezpečností. Kvůli bezpečnostním prvkům se relikviář mnohem více přiblíží návštěvníkům. Předtím nebyl možný tak blízký přístup a bude tu i nový pohled díky nasvícení,“ vysvětlil Marcel Pígl z firmy Lotech Design.

Jak se relikviář dostal na Bečov?

Po Velké francouzské revoluci došlo ke zrušení kláštera ve Florennes a relikviář byl přesunut do spřáteleného farního kostela mezi starý nábytek. V roce 1838 ho značně poškozený odkoupil tehdejší majitel bečovského panství Alfréd de Beaufort-Spontin. Od konce 19. století se relikviář svatého Maura nacházel na bečovském zámku.

Majitelé ale za druhé světové války kolaborovali s nacisty a na základě Benešových dekretů jim byl veškerý majetek zabaven. Beaufortové se rozhodli relikviář ukrýt pod podlahu hradní kaple Navštívení Panny Marie. Románská památka tam zůstala schovaná dlouhých 40 let.

Novější historie relikviáře se začala psát v létě 1984, kdy začal o odkoupení blíže neurčené historické památky vyjednávat americký obchodník Danny Douglas. K vyjednávání byli přizváni i kriminalisté pod vedením Františka Maryšky. Díky několika indiciím se podařilo vytipovat, že by se mohlo jednat o relikviář svatého Maura.

Dne 4. listopadu 1985 kriminalisté přijeli do Bečova a začali prohledávat areál zámku. Druhý den byl relikviář nalezen tam, kde jej Beaufortové zanechali. Vzhledem k tomu, že se jednalo o památku nevyčíslitelné hodnoty, z obchodu s Dannym Douglasem sešlo.

Relikviář byl po několika desetiletích v zemi značně poškozen. Jeho oprava trvala dlouhých 11 let. Od května 2002 se památka nacházela v trezorové místnosti na zámku.

Tagy:
Policie ČR Velká francouzská revoluce zámek expozice Karlovarský kraj bezpečnostní opatření Belgie Česko transport Bečov nad Teplou Tomáš Wizovský kastelán relikviář svatého Maura František Maryška Jiří Míka Marcel Pígl Policie České republiky Druhá světová válka Jan Křtitel