Na Česko se žene sníh, přidá se i silný vítr. Podívejte se, kde nás počasí potrápí nejvíce

V noci na pondělí začne na severu Čech sněžit, napadnou čtyři až osm centimetrů sněhu. K ránu se na jihu a východě Česka přidá silný vítr, upozornil v neděli ve výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha platí do pondělního večera.

V pondělí přejde přes naše území v zesilujícím severozápadním proudění výrazná studená fronta, za níž k nám začne proudit studený a vlhký vzduch od severozápadu, informuje Český hydrometeorologický ústav.

ČTĚTE TAKÉ: Předpověď na jaro: Evropu čekají bouřky, povodně i ničivé větry. Jak bude v Česku?

Sníh bude padat od dvou hodin ráno v Ústeckém a Libereckém kraji. Kolem šesté hodiny ráno se k němu na jihu Čech, v Pardubickém kraji, na Vysočině a dále v Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji přidá vítr o síle až 70 kilometrů v hodině.

V noci na pondělí bude oblačno až zataženo. Zpočátku místy, postupně v celé severozápadní polovině území zaznamenáme přeháňky nebo déšť většinou přecházející ve sněžení. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 6 až 2 °C, na západě a severu Čech se na teploměrech ukáže až −1 °C. Slabý západní až jihozápadní vítr do 4 m/s se změní na čerstvý severozápadní až severní od 4 do 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Pozn.: K zobrazení aktuální sněhové pokrývky rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře – Nový sníh.

„Na horách se navíc začnou místy tvořit sněhové jazyky,“ doplnila meteoroložka Jana Hujslová.

Meteorologové očekávají komplikace v dopravě, lidé by měli být opatrní při cestách autem, na čerstvé sněhové pokrývce i při chůzi. Kvůli větru by měli zajistit volně umístěné předměty. Nedoporučují se hřebenové túry.

Tagy: