Další silná bouře se řítí na Evropu. Projeví se i v Česku, varují meteorologové

Bouře Babet udeřila ve Velké Británii i Skotsku.

Na Britské ostrovy i Francii se žene další silná bouře, tentokrát pojmenovaná Ciarán. Dorazit by měla ve čtvrtek a její projevy pocítíme podle meteorologů i v České republice.

Krátce poté, co Spojené království, Irsko a další severské státy zasáhla bouře Babet, jež způsobila značné záplavy a připravila o život dva lidi, přichází další tlaková níže, kterou meteorologové pojmenovali Ciarán. „Přechod tlakové níže bude v jižní Anglii, ve Walesu a také ve francouzské Bretani doprovázet velmi silný vítr o rychlosti v nárazech až 130 km/h na jižním pobřeží, místy ojediněle až 140 km/h,“ upozornil meteorolog CNN Prima NEWS Josef Hanzlík.

ČTĚTE TAKÉ: Jaká nás čeká zima? Ovlivní ji El Niño, jev nabírá na síle a zvedá hladinu oceánů

Bouři bude doprovázet také silný déšť, v extrému může napadnout dokonce až 60 mm srážek. Meteorologové proto varují před záplavami: „Očekáváme možný vznik povodní, neboť silný a trvalý déšť bude skrápět území, které postihly vydatné srážky v minulém týdnu, a půda je tak stále nasycená,“ uvedl Hanzlík.

Storm Ciarán has been named

#StormCiarán has been named and is forecast to bring very strong winds and heavy rain to southern parts of the UK on Wednesday night and into Thursday Stay #WeatherAware

Posted by Met Office on Sunday, October 29, 2023

I přesto, že u nás projevy bouře nebudou s největší pravděpodobností natolik znatelné, rozhodně se nám nevyhnou. „Projevy bouře Ciarán budeme moci sledovat také na našem území, zejména jihovýchodním větrem, který bude zesilovat ve východní polovině území později ve čtvrtek a v noci na pátek,“ dodal meteorolog.

Připomeňte si následky ničivé bouře Babet, která řádila před pár dny ve Spojeném království a Irsku:

Tagy: