Na frontě zemřel známý ukrajinský novinář. Patřil mezi nejstatečnější, vzpomíná Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro CNN

Vývoj bojů na Ukrajině (4. 5.)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém dalším projevu k národu sdílel příběh známého novináře, který jako dobrovolník bojoval na frontě a v bojích u Izjumu nakonec zemřel. Prezident ale promluvil také o složité evakuaci lidí z oceláren Azovstal a celého Mariupolu.

Zelenskyj začal svůj projev řečí o známém novináři Oleksandru Machovovi. „Určitě jste viděli jeho reportáže na ukrajinských televizních kanálech. Možná jste viděli jeho komentáře a jiné příspěvky. Vždy měl k tématu vlastní, vlastenecký a upřímný postoj. Vždy bez ješitnosti. Patřil mezi nejstatečnější občany. Vždy pracoval na těch nejžhavějších místech. Snažil se přinášet pravdivý a silný materiál,“ popsal Zelenskyj.

Machov byl podle prezidenta od prvního dne ruské invaze nepřetržitě na frontě, pracoval mimo jiné jako dobrovolník 95. útočné brigády.

Novinář se narodil v Luhanské oblasti. „Dnes zemřel v Charkovské oblasti, v bojích u Izjumu. Bylo mu 36 let. Upřímnou soustrast příbuzným a přátelům. Dejte vědět jeho synovi. Rusko ponese za tuto smrt odpovědnost. Rozhodně získáme pro Ukrajinu vítězství. Jsem si jist, že to byl Oleksandrův sen. A my ho uskutečníme,“ prohlásil ve středu večer Zelenskyj.

Evakuace z Azovstalu je složitá

Ruské jednotky už pronikly do oceláren Azovstal a o tuto poslední ukrajinskou baštu v Mariupolu se nyní tvrdě bojuje, napsal ve středu na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na nejmenované zdroje. O těžkých bojích o ocelárny v televizi hovořil i starosta Mariupolu.

Moskva pak chce ve čtvrtek, v pátek a v sobotu údajně otevřít humanitární koridory pro evakuaci civilistů z oceláren. Kyjev se zatím k informaci nevyjádřil, předchozí podobné jednostranné nabídky ale ignoroval, napsal ruskojazyčný web BBC. Podle Zelenského se i přes ruskou okupaci podařilo z Mariupolu dostat stovky lidí.

„Byla dokončena druhá etapa naší evakuační operace z Mariupolu. Bylo zachráněno 344 lidí z města i předměstí. Náš tým se s nimi setká stejným způsobem jako s více než 150 lidmi, které se nám podařilo vyvést z Azovstalu. Všichni dostanou potřebnou pomoc,“ ujistil Zelenskyj.

Ukrajina podle něj stále vyjednává a doufá, že záchrana lidí z Azovstalu a celého Mariupolu bude pokračovat. Na místě jsou prý stále civilisté včetně mnoha žen a dětí.

„Abychom všechny zachránili, musíme pokračovat v míru. Ukrajinská strana je připravena ho poskytnout. Vyzdvihnout lidi ze sklepů a podzemních krytů chce čas. V současných podmínkách nemůžeme použít speciální techniku na odklízení trosek. Vše se dělá ručně,“ uvedl prezident.

Tagy: