Ruský McDonald's kopíruje úplně všechno. Na jídlo musíte čekat 45 minut, popsal Just

V Rusku otevřel řetězec restaurací Chutně  tečka, který má nahradit McDonalds.

Rozhovor s Jiřím Justem

Obyvatelé Moskvy a jejího okolí mohou od neděle navštěvovat fastfoody s názvem Chutně & tečka, které mají nahradit McDonald’s. Ten se kvůli ruské invazi na Ukrajinu kompletně stáhl ze země. Jak se zatím napodobenině amerického „Mekáče“ daří? Do jedné z poboček se vydal spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just.

McDonald's začal krátce po zahájení ruské invaze na Ukrajinu, která započala 24. února, uzavírat provoz svých restaurací v Rusku. Během května pak společnost oznámila, že se z Ruska kompletně stahuje, a začala rozprodávat svá aktiva, tedy i budovy, které v zemi vlastnila. Podobně to udělaly stovky dalších velkých mezinárodních firem.

Moskva se však standardů spojených s prodejem západního zboží nechce vzdát bez boje, a tak se snaží kultovní značky nahradit. Z „Mekáče“ se tak stal podnik Vkusno & točka (v překladu Chutně & tečka). Slavnostní nedělní otevření prvních poboček v Moskvě a jejím okolí vyvolalo v lidech enormní zájem klon amerického fastfoodu vyzkoušet.

Neodolal ani spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just, který v Rusku dlouhodobě žije. „Chuťově se toho moc nezměnilo. Když jsem si objednal hamburger, dostal jsem ho ve staré známé krabičce, samozřejmě bez loga. Atmosféra je ale stále stejná. Rusové přebrali kompletně všechno – výrobní technologie, dodavatele, restaurace i personál. Je to takový ruský ‚pseudoMcDonald’s‘,“ uvedl.

Rusové dokonce stále využívají i některé zásoby svého předchůdce. „Na omáčce k nugetkám je logo McDonaldu začerněné,“ konstatoval například reportér CNN Frederik Pleitgen, který v neděli natáčel reportáž v jedné z nově otevřených poboček.

Nezávisle na něm na stejnou věc upozornilo běloruské opoziční médium Nexta. Ve fastsfoodu je také stále dostupná Coca-Cola, která se rovněž z Ruska postupně stahuje.

„Je to paradox. Rusové se obzvlášť teď vyjadřují k Západu velmi negativně. Na druhou stranu se sem vrací největší symbol USA – hamburger. A Rusové po něm mimořádně touží. V pondělí jsem čekal ve frontě 15 minut a pak další půlhodiny, než mi onen zákeřný imperialistický burger přinesli ke stolu,“ glosoval Just.

Už v neděli otevřel řetězec Chutně & tečka prvních 15 poboček, v pondělí dalších 50. Do konce června se jejich počet zvýší na zhruba 200 a do pěti až šesti let plánují mít tisícovku restaurací po celém Rusku.

Tagy: