Souseda trefil přesně mezi oči: Šlo o náhodu, téměř nic nevidí, tvrdí soudní znalec

Zbraň, pistole, ilustrační snímek

Je téměř slepý, přesto prý jezdil sám na kole a opravoval auta. Teď je obžalovaný z vraždy, svého souseda trefil pistolí na dva metry přímo mezi oči. Liberecký krajský soud zpovídal soudního znalce, co je vlastně sedmapadesátiletý Václav R. schopen vidět. „Představte si to tak, že se díváte úzkou trubičkou z papíru, vidíte jen velmi malou výseč, nemáte periferní vidění,“ popsal soudci znalec Vladimír Stibor s tím, že na levé oko Václav R. nevidí vůbec.

Václav R. měl konflikt se svým sousedem kvůli pozemku. Po vzájemné hádce ho jednou ranou zastřelil. „Měl jsem strach o život, kvůli své oční vadě nejsem schopen se účinně bránit. Tak jsem bohužel zvolil tu nejhorší možnost,“ prohlásil obžalovaný.

ČTĚTE TAKÉ: Mlátil ji, i když byla těhotná. Svědek popsal další mrazivé detaily vraždy ženy na Žižkově

Podle znalce není možné, aby obžalovaný dokázal zamířit a cíleně trefit souseda do hlavy. „S jeho omezením toho není schopen, musela to být náhoda,“ tvrdil expert.

Svědci policistům popsali, že téměř slepý Václav R. jezdil pravidelně na kole, někdy v doprovodu své družky a někdy i sám. To přišlo soudci i státní zástupkyní divné, podle znalce ale řada lidí s obdobným omezením dokáže svůj handicap velmi dobře kompenzovat. „Pokud tu trasu dobře zná, je možné, že jel sám, ale určitě nebyl schopen reagovat na nenadálé situace,“ uvedl znalec. Dodal, že podle něj není možné, že by obžalovaný svou oční vadu předstíral.

Byla to sebeobrana, hájí se

Podle policejního spisu střelec a jeho oběť stáli v okamžiku střelby zhruba dva metry od sebe. Znalec vyloučil, že by obžalovaný zřetelně viděl celou postavu svého souseda. „Mohl vidět pouze část těla, mohl vidět třeba to, zda v ruce drží nějakou zbraň,“ řekl Vladimír Stibor, kterého soudce zpovídal prostřednictvím videokonference.

Václav R. se hájí tím, že se sousedem ocitl v úzkém výkopu a neměl kam ustoupit. Zdálo se mu prý podle zvuku, že soused vzal do ruky motyku, která byla opřená o zeď. „Nevím, jestli to tak bylo, ale měl jsem ten pocit. Vytáhl jsem pistoli, ale on se ke mě pořád blížil, říkal, tak mě klidně zastřel, já měl strach, že mi něco udělá, tak jsem vystřelil po zvuku a ten vycházel z hlavy,“ popsal osudný okamžik Václav R., který tvrdí, že vraždit nechtěl. „Byla to sebeobrana,“ dodal.

Lidé, kteří byli v době střelby v okolí, slyšeli ránu, nikdo ale nezaznamenal žádnou hlučnou hádku. Podle žalobkyně Václav R. souseda zavraždil po předchozí úvaze, a tak mu teď hrozí až dvacet let vězení.

Tagy: