Nacistický symbol na dresu? Německo řeší podivné čtyřky, číslo 44 společnost stáhla z prodeje

Německý fotbalový svaz upraví design čísla 4 na svých dresech.

Německem otřásá další velký problém spojený s dresy fotbalové reprezentace

Německo řeší dresy fotbalové reprezentace. Tamní svaz čelí kritice za to, že číslo 44 silně připomíná starogermánské runové znaky užívané jednotkami SS v období nacismu. Společnost Adidas, která má výrobu na starosti, okamžitě reagovala a zamezila prodeji triček s tímto číslem.

Problém s německými dresy pro letošní Euro nastal v okamžiku, kdy je hráči poprvé vynesli na trávník v přípravných zápasech s Francií a Nizozemskem.

ČTĚTE TAKÉ: S luxusem k vítězství? Anglie svým fotbalistům zajistila na Euro pohádkový hotel za miliony

Ihned se řešilo, že čtyřka na dresu Jonathana Taha je nějaká podivná a že když se dají dvě vedle sebe, písmo připomíná nechvalně proslavenou runu užívanou jednotkami SS v období nacistického Německa.

„Německý svaz zkontroluje čísla 0-9 a poté pošle čísla 1-26 na kontrolu UEFA. Nikdo ze zainteresovaných při tvorbě dresu nezaznamenal žádnou podobnost s nacistickou symbolikou. Bereme nicméně upozornění velmi vážně a nechceme poskytovat prostor pro diskuze, proto necháme vytvořit alternativní design čísla čtyři,“ uvedl v prohlášení fotbalový svaz.

Na kritiku zareagoval také výrobce dresů Adidas. Ve svém online obchodu okamžitě zablokoval možnost vytvořit si dres s číslem 44. Běžně k mání není. Nikdo z německých hráčů v něm nenastupuje.

„Ve firmě Adidas pracují lidé z přibližně stovky zemí. Podporujeme rozmanitost a inkluzi. Jako firma aktivně bojujeme proti xenofobii, antisemitismu, násilí a nenávisti ve všech podobách,“ sdělil mluvčí oděvní společnosti Oliver Brüggen.

Používání symbolu SS je od konce druhé světové války v Německu až na výjimky, a to například ve filmech, zakázáno.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V euforii políbil fotbalistku, teď mu hrozí vězení. Aféra exšéfa svazu hýbe Španělskem

Tagy:
Německo Adidas UEFA fotbal dres Německý fotbalový svaz německá fotbalová reprezentace Druhá světová válka Mistrovství Evropy ve fotbale Nacistické Německo Schutzstaffel Florian Wirtz Jonathan Tah