Střešní tašky v bazénu i zabodané v terase. Místní hovoří o řádění tornáda na Pardubicku

Obcí Lubná u Poličky se zřejmě v sobotu odpoledne prohnalo tornádo nebo minisupercela. Naštěstí událost způsobila jen menší škody, které se už z větší části podařilo odstranit. Krátký a prudký poryv větru zasáhl tři domy na okraji vesnice, ze kterých strhl střešní krytinu. Podle místních pohroma trvala jen pár sekund a rozsahem i trváním byla daleko menší, než tornádo, které se prohnalo jižní Moravou loni v létě.

„To byla malinká chvilička, jen pár vteřin. Viděla jsem, že venku prší a je silný vítr,“ říká obyvatelka obce Petra Kadlecová. Střecha jejího domu větru odolala, zato to odnesla střecha zahradního domku a dřevěný domeček pro děti. „Dívala jsem se z okna a viděla jsem, že nám asi ulítla střecha z dětského domečku. Seběhla jsem ven a když jsem přišla na zahradu, byli jsme už bez domečku,“ popsala. Ten se podle ní dostal až na zahradu k sousedovi, do vzdálenosti kolem 50 metrů od původního místa. „Zároveň nám to vzalo část střechy na zahradním domku, takže jsme museli opravovat tašky. A opět začal liják,“ doplnila s tím, že střechu se snažili opravit i v prudkém dešti.

Údajné tornádo se prohnalo okrajem obce a způsobilo škody i na dalších dvou domech. V jednom z nich bydlí s rodinou Ondřej Háp, který se o pohromě dozvěděl po telefonu od kamaráda, protože on sám nebyl doma. „Nejdřív jsem mu nevěřil, pak jsme přijeli a viděl jsem odkrytou střechu, vzalo to tašky na třech místech a zastřešení na bazénu,“ uvedl Háp.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do Česka se vrátí mráz, kde udeří nejsilněji? Problémy hrozí zahrádkářům i řidičům

Prudký vítr shodil z jeho domu prý asi stovku betonových tašek, které poházel kolem domu. Byly zapíchané například do dřevěné podlahy venkovní terasy nebo naházené v bazénu. Trosky poničily také fasádu novostavby. Střešní tašky se mu podařilo hned po pohromě s pomocí kamarádů a příbuzných vyměnit.

Podobně dopadla i střecha domu Jiřího Šilara. „Nejdřív rána a potom strašně prudký, asi pětivteřinový závan větru. Mělo to zvuk jako když přijíždí vlak metra do stanice, strašný hukot. Pak bylo slyšet, jak se hrnou tašky ze střechy,“ popisuje zážitek majitel domu. Když měl možnost prozkoumat škody, zjistil, že mu vítr shodil ze střechy asi 80 pálených tašek. „Podle mě to tu střechu zvedlo a jak si dosedla zpátky, tak dosedla mimo zámky a sjela celá dolů,“ odhaduje s tím, že většinu škody se mu také již podařilo odstranit. Ani on, stejně jako ostatní obyvatelé Lubné u Poličky, tornádo v obci nepamatuje.

Tagy: