Na prchající Ukrajinky mnohdy číhají gangy. V Polsku je muži vyhledávají do vztahu

Na Ukrajinky prchající před válkou číhají i gangy.

Na Ukrajinky prchající před válkou číhají i gangy

Na Ukrajinky prchající před válkou číhá jedno velké nebezpečí. Gengy hledající ženy, které by poskytovaly sexuální služby. Na druhou stranu ale v některých zemích roste zájem mužů seznámit se právě s Ukrajinkou a vzít si ji za ženu.

V březnu slovenská pohraniční policie zadržela muže, který měl lákat ženy přímo na Ukrajině. Sliboval jim budoucnost v bezpečí. „Zadržený verboval mladá děvčata na Ukrajině a následně je chtěl předat do podniků ve východním Slovensku, kde byly nucené poskytovat sexuální služby,“ uvedla Inesa Manzuličová mluvčí policie v Zakarpatské oblasti.

Ve chvíli, kdy ho policisté zastavili, převážel v autě dvě mladé ženy. Dokonce měl už domluveného kupce. Zabránit podobným praktikám se přímo na hranicích snaží i Poláci. „Každé podezřelé chování je kontrolováno. Máme i dobrovolníky a koordinátory, kteří nás v případě nouze zavolají a také informují uprchlíky o nebezpečí,“ uvedla polská policistka Ewa Czyžová.

Muži se prezentují i majetkem

V Polsku ale mezitím roste popularita jiného – čistě legálního – fenoménu. Zájem polských mužů o ženy z Ukrajiny rapidně stoupá. Příkladem je facebooková skupina „Polák hledá Ukrajinku, Ukrajinka hledá Poláka“. Zatímco ještě začátkem dubna měla čtyři tisíce členů, dnes už jich má skoro 20 tisíc. Do Polska už zamířily asi 3 miliony ukrajinských uprchlíků. Naprostou většinu těch dospělých přitom tvoří ženy.

„Znám několik manželství polsko-ukrajinských, která jsou v Polsku celkem běžnou záležitostí,“ uvedl Jan Lupoměský, odborník na Polsko. Skupinu tvoří především muži – Poláci. Ti se na skupině prezentují věkem, zálibami i majetkem. „Hledám ženu pro trvalý vztah, co chce založit rodinu. Jsem svobodný čtyřicátník. Nepiju ani nekouřím. Mám práci a vlastní byt,“ zní jeden z inzerátů.

Mezi členy skupiny ale probíhají i četné diskuze. Někteří muži totiž tvrdí, že Ukrajinky jsou skromnější a pracovitější než ženy z Polska. Jiný názor mají evidentně polské ženy, které se do skupiny přihlásily. „Proč Polky tady ve skupině nazýváte ‚pohodlnými a línými‘? Myslíte si, že ukrajinské ženy jsou tak naivní, že když uvidí, že nerespektujete jiné ženy, budou se s vámi chtít setkat? Jak se bude člověk, který uráží druhého pro nic za nic, chovat ke své budoucí vyvolené? Bojím se pomyslet,“ píšou ve skupině.

Otázkou je, jak dlouho bude o podobné stránky zájem. V posledních týdnech se totiž více Ukrajinek vrací zpět do své rodné země, než z ní do Polska přichází.

Tagy: