Na Slovensko s testem, v Rakousku do karantény. Sousední země zpřísňují opatření

Česko-slovenské hranice

Slovensko od soboty omezuje volný pohyb osob. V zemi se uzavře řada obchodů a služeb s výjimkou prodejen zajišťujících základní potřeby. V Rakousku budou až na výjimky nově muset do desetidenní karantény i cestující z ČR. V Izraeli se mezitím pomalu rozjíždí vakcinační kampaň, mezi prvními bude naočkován premiér Benjamin Netanjahu.

Na Slovensku se uzavře řada prodejen a služeb, například fitness centra, divadla, kina i kadeřnictví. Restaurace mohou vydávat jídlo jen přes okénko. Nadále jsou zakázány hromadné akce, kostely zůstanou přístupné jen pro menší počet věřících než dosud. Nařízení se naopak nevztahuje na lázně, prodejny potravin a dalších základních životních potřeb, drogerie, lékárny, pošty či banky. Hotely a lyžařská střediska zůstanou otevřeny, návštěvníci ale nadále potřebují negativní výsledek testu.

Během zákazu vycházení budou na Slovensku povoleny cesty do zaměstnání či na nákupy nezbytných životních potřeb, vánočního stromku či ryb, k lékaři, na bohoslužby, případně do přírody nebo na vyzvednutí zásilek z internetových obchodů. Členové jedné domácnosti by se měli setkat nanejvýše s jednou další rodinou. Vládní nařízení prozatím zůstane v platnosti do 29. prosince.

V platnosti slovenské úřady ponechaly nařízení, že lidé přijíždějící na Slovensko z rizikových zemí, tedy i z Česka, až na výjimky potřebují negativní výsledek testu starý maximálně 72 hodin. V opačném případě by museli v zemi do karantény. Výjimky z předkládání testů mají například posádky v nákladní dopravě, dále autobusů, vlaků a letadel, jakož i cestující při tranzitu přes Slovensko.

Rakousko

Rakousko od soboty kvůli šíření covidu rozšiřuje cestovní varování na téměř všechny země světa. Cestovatelé z ČR při příjezdu do Rakouska musí do desetidenní karantény, a to i tehdy, když předloží negativní test na COVID-19. Ukončit karanténu předčasně lze podstoupením PCR nebo antigenního testu s negativním výsledkem, a to nejdříve pátý den po vstupu do Rakouska. Specifická varování se netýkají služebních cest nebo pendlerů.

V Izraeli se v sobotu jako první nechá očkovat proti covidu premiér Benjamin Netanjahu a ministr zdravotnictví Juli Edelstein. Učinit tak mají v přímém přenosu, aby podpořili startující očkovací kampaň.

Německo

Česká republika je kvůli pandemii koronaviru na německém cestovatelském seznamu mezi rizikovými zeměmi a lidé po příjezdu z ČR do Německa musejí podstoupit desetidenní karanténu ukončenou nejdříve po pěti dnech negativním testem na covid-19. Výjimku mají například pendleři, tranzit nebo řidiči v mezinárodní dopravě. Konkrétní podobu opatření určují jednotlivé spolkové země, Bavorsko i Sasko tak dlouho kromě cest pendlerů nebo za rodinou umožňovaly také malý pohraniční styk.

Německo je od 16. listopadu zařazeno na český seznam států s vysokou mírou rizika nákazy covidem-19. Cestující (cizinci i čeští občané) musí před cestou do ČR vyplnit příjezdový formulář a absolvovat PCR test nebo karanténu. Výjimku mají například pendleři, lidé kteří v Německu pobývali méně než 12 hodin v posledních 14 dnech, lidé cestující na nejdéle 24 hodin z naléhavých zdravotních, rodinných nebo pracovních důvodů a lidé, kteří přes ČR jen projíždějí do jiné země.

Maďarsko

Maďarsko od 1. září zakázalo vstup cizinců, platí přitom několik výjimek. Kromě tranzitu, řidičů nákladní dopravy nebo pendlerů (což se Čechů netýká) je možné do Maďarska přijet bez testu na služební cestu. Přijet mohou i lidé, kteří prokážou, že v uplynulých šesti měsících překonali COVID-19. S negativním PCR testem starým nejvýše tři dny mohou přijet i sportovci nebo umělci a diváci na mezinárodní sportovní či kulturní události. Maďarská policie může udělit i další výjimky, třeba pro návštěvu příbuzných, lékaře nebo vysokoškolské studium.

Maďarsko je od 9. listopadu zařazeno na český seznam států s vysokou mírou rizika nákazy covidem. Cestující (cizinci i čeští občané) musí před cestou do ČR vyplnit příjezdový formulář a absolvovat PCR test nebo karanténu. Výjimku mají například pendleři, lidé kteří v zemi pobývali méně než 12 hodin v posledních 14 dnech, lidé cestující na nejdéle 24 hodin z naléhavých zdravotních, rodinných nebo pracovních důvodů a lidé, kteří přes ČR jen projíždějí do jiné země.

Polsko

V současnosti není vstup do Polska omezen, změna se chystá po Vánocích. Od 28. prosince do 17. ledna zavede Polsko celostátní karanténu. Zavřít budou muset hotely, sjezdovky a nákupní centra s výjimkou obchodů se základními potřebami. Do desetidenní karantény také budou muset všichni lidé, kteří přicestují do Polska organizovanou dopravou.

Polsko je od 9. listopadu zařazeno na český seznam států s vysokou mírou rizika nákazy covidem. Cestující (cizinci i čeští občané) musí před cestou do ČR vyplnit příjezdový formulář a absolvovat PCR test nebo karanténu. Výjimku mají například pendleři, lidé kteří v zemi pobývali méně než 12 hodin v posledních 14 dnech, lidé cestující na nejdéle 24 hodin z naléhavých zdravotních, rodinných nebo pracovních důvodů a lidé, kteří přes ČR jen projíždějí do jiné země.

Tagy: