Každý den je pondělí. Zůstávám v Kyjevě, ujistil Zelenskyj a ukázal, kde přesně je

Volodymyr Zelenskyj v noci na úterý 8. března zveřejnil na svém Facebooku další proslov pro Ukrajince i spojence.

Zelenskyj požádal americké Židy o podporu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se opět na sociálních sítích přihlásil skrze selfie video. Celý projev začíná záběrem na noční Kyjev, čímž Zelenskyj vyvrací ruské fámy, že se ukrývá ve Lvově. „Tady je, Kyjev v noci. Jsem v naší kanceláři. Zůstanu tady, můj tým je se mnou,“ prohlásí na úvod. Video se následně ze selfie módu přepne na hlavní kameru a prezident mimo jiné podotýká, že „na Ukrajině je každý den pondělí“.

„Tady je, Kyjev v noci. Jsem v naší kanceláří,“ řekl Zelenskyj v úvodu videa, když svým mobilem zabíral město z okna v ulici Bankova. Zdůraznil, že se neskrývá. Svým záběrem navíc popřel fámy, že se měl přemístit do Lvova. „Jsem v Kyjevě, můj tým je se mnou,“ uvedl.

Poukázal i na fakt, že video natáčel v pondělí v pozdních hodinách. „Víte, říkáme, že pondělí je těžký den. Na Ukrajině je válka, takže každý den je pondělí. Je pro nás běžné, že je každý den i noc přesně takový,“ podotkl. Uvedl, že již dvanáct dní se země brání a čelí invazi Ruska. „Všichni pracujeme. Každý je tam, kde má být,“ pokračoval.

I stay in Kyiv. On Bankova Street. I’m not hiding. And I'm not afraid of anyone. As much as it takes to win this Patriotic War of ours.

Posted by Володимир Зеленський on Monday, March 7, 2022

Podotkl, že se země nikoho nebojí. „Vojáci jsou na pozicích, naši hrdinové. Doktoři, záchranáři, přepravci, diplomaté, novináři. Všichni jsme ve válce, všichni přispějeme k našemu vítězství. Ukrajina je naše, nedáme ji,“ řekl.

Ukrajina se podle něj brání silou armády, silou slov a vlastní diplomacie a silou ducha. „Podívejte se na naši vlast. Chaplynka, Melitopol, Tokmak, Cherson, Starobilsk. Všude se lidé brání, i když nemají zbraně. Mají odhodlání a důstojnost. Proto jsou schopni vyjít ven a říci: ‚Jsem tu, je to mé a nevzdám se toho,‘“ pokračoval s odkazem na protesty ve městech obsazených ruskou armádou.

„Necouvneme. Ten, kdo tvrdí, že jsme (s Rusy) jeden národ, nečekal takovou reakci Ukrajiny,“ vzkázal Putinovi. Dodal, že všichni, kteří za Ukrajinu bojují a protestují, jsou hrdinové.

Naše města budou lepší

„Zapomněli, že se nebojíme vězeňských aut a pendreků, tanků ani kulometů. Protože na naší straně je pravda. Vše znovu vybudujeme, vezmeme naše zničená města, která zničili, a obnovíme je. A to tak, že budou mnohem lepší než jakékoliv město v Rusku,“ sliboval prezident.

Zmínil také humanitární koridory, které Moskva slíbila, že otevře. „Fungovalo to? Místo toho fungovaly ruské tanky,“ rozčiloval se. Bezpečné cesty pro zásobování jídla a léky stejně jako pro odchod civilistů jsou podle něj zaminované. Další pak mají vést přímo do Ruska. „Ukrajinci přijdou rovnou před kamery, aby se Rusko mohlo prezentovat jako ten, kdo zachraňuje,“ mínil.

Zopakoval, že Rusové ostřelují civilní oblasti. „V Makarivě ostřelovali pekárnu. Pro co? Starou pekárnu!“ připomněl Zelenskyj. „V okolí Žitomiru Rusové zničili kostel,“ popsal další případ.

Zmínil také třetí jednání politiků obou stran v Bělorusku. „Budeme pokračovat ve vyjednávání, dokud nenajdeme způsob, jak našim lidem říci: ‚Takto dosáhneme míru,‘“ uzavřel a dodal, že podepsal státní vyznamenání pro 96 hrdinů.

Tagy: