Na Ukrajině se bojuje i za Prahu. Postavme se za ni, může nás potkat to samé, varuje Vystrčil

Miloš Vystrčil

Vystrčil promluvil v Senátu k bojím o Ukrajině

Na Ukrajině se bojuje i za Prahu, za Evropskou unii a za celý svět, řekl na plánu Senátu jeho šéf Miloš Vystrčil (ODS). Podle něj by se za Ukrajinu měla Česká republika postavit, protože nás může potkat to samé.

„Není žádné oni a my, je pouze my. Protože to, co se děje na Ukrajině, se dotýká všech, kteří ctí demokracii, svobodu a územní celistvost. Totalitní země pod vedením totalitního vůdce Putina útočí na zemi, která má své území a představitele,“ upozornil před senátory Vystrčil.

Ocenil českou vládu, že iniciuje opatření proti Rusku. „Musíme Putinovi ukázat, že se nebojíme a že tvrdě zaplatí za to, jak se chová a jak koná. Pokud to nedokážeme a neuvědomíme si, že podporou Ukrajiny se bojuje i za Prahu, Paříž a všechny další Evropany, může nás potkat to samé, co dnes postihlo Ukrajinu,“ varoval šéf horní komory.

Zároveň uznal, že země, které se postaví za Ukrajinu, to může bolet a může jim to přinést ztráty. „Ale ty mohou být nižší, než kdybychom nedělali nic,“ upozornil. „Pokud nebudeme jednotní a s ostatními zeměmi NATO nebudeme bránit Ukrajinu i za cenu vlastních ztrát a bolesti, tak se může stát, že to samé postihne i nás,“ varoval Vystrčil.

Bojuje se o moc

Česká republika má podle něj Ukrajinu podpořit, jak nejlépe umí. Tedy materiálně i morálně. „Vzhledem k naší minulosti jsme přímo určeni k tomu, abychom se postavili za Ukrajinu a ostatní k tomu přiměli,“ zdůraznil.

Pomoc podle šéfa Senátu není jen na vládě či Parlamentu, ale i na všech Češích. „V současné době se na Ukrajině bojuje o moci Evropské unie i celého světa,“ dodal.

Tagy: