Na Ukrajinu na rozkaz Putina míří další Vagnerovci. Chtějí zabít Zelenského

Putin nedávno zintenzivnil zásahy proti médiím a jednotlivcům, kteří se nepodřizují ruské straně ve válce.

Válka na Ukrajině (21. 3. 2022)

Podle informací ukrajinských zpravodajců odjeli na Ukrajinu žoldáci ruské Vagnerovy skupiny s cílem zavraždit ukrajinského prezidenta Vlodymyra Zelenského. Útok měla osobně nařídit ruská hlava státu Vladimir Putin.

Zpravodajské orgány při ukrajinském ministerstvu obrany uvedly, že ruský prezident Putin „osobně nařídil další útok jednoho ze svých zmocněnců“. „Všechny předchozí pokusy skončily neúspěchem a likvidací Vagnerových žoldnéřů,“ dodala zpráva.

Mezi dalšími údajnými cíli atentátu byli uvedeni ukrajinský premiér Denys Šmyhal a šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak.

Kdo jsou Vagnerovci?

Kreml vazby na Vagnerovu skupinu, 600člennou žoldnéřskou organizaci nasazovanou po celém světě k vykonávání špinavé práce, dlouhodobě popírá. Zprávy dlouho tvrdily, že jde o Putinovu osobní vražednou jednotku, která je však od Kremlu dostatečně vzdálená, aby ruskému prezidentovi umožnila věrohodné popření.

Jedná se o poslední z více než tuctu pokusů Vagnerovy skupiny i čečenských speciálních jednotek zabít ukrajinského prezidenta Zelenského od chvíle, kdy ruská vojska zahájila invazi na Ukrajinu.

Zelenskyj do začátku března přežil tři pokusy o vraždu, které na něj podnikli žoldáci Vagnerovy skupiny a čečenských speciálních jednotek. Ukrajinský prezident již dříve uvedl, že je pro ruské jednotky cílem číslo jedna, druhým je prý jeho rodina.

Tagy: