Ukrajinci budou dostávat speciální víza. Dočasná ochrana jim vydrží až rok

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Brífink po jednání Ústředního krizového štábu 21. 3. 2022

Ministerstvo vnitra bude od úterý lidem z Ukrajiny prchajícím před válkou vydávat víza za účelem dočasné ochrany. Ta nahradí dosud vydávaná speciální dlouhodobá víza. Pro držitele starších typů se nic nemění, do systému dočasné ochrany budou automaticky převedeni. Po pondělním jednání Ústředního krizového štábu to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Potvrdil také, že ve středu navrhne na jednání vlády prodloužení nouzového stavu. O tomto kroku informoval už v nedělní Partii na CNN Prima NEWS.

S dočasnou ochranou mohou lidé pobývat na území České republiky až rok, maximálně do 31. března 2023. Tento typ víz umožní přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání, volný přístup na trh práce a nárok na další asistenci, například při ubytování. Rakušan příchozí Ukrajince také vyzval, aby hlásili případné změny adresy. Až už osobně nebo poštou.

Ministerstvo vnitra dosud lidem z Ukrajiny vydalo 205 500 speciálních víz. Podle údajů od mobilních operátorů se předpokládá, že je na území České republiky ale přes 270 tisíc uprchlíků. Šéf resortu potvrdil, že většina prchajících jsou děti, ženy a senioři.

Čísla příchozích podle Rakušana v posledních dnech klesají, nemusí podle něj ale jít o definitivní trend. Zvýšil se také počet odchodů lidí z České republiky do jiných zemí Evropské unie.

Nouzový stav zatím do 3. dubna

Rakušan na tiskové konferenci rovněž potvrdil, že ve středu navrhne na jednání vlády prodloužení nouzového stavu. Kabinet jej vyhlásil na 30 dnů od 4. března, tedy do 3. dubna. „Zatím nebudu sdělovat, na jak dlouhou dobu to bude, to je předmětem jednání. Budu vás o tom informovat na tiskové konferenci po jednání vlády,“ nechtěl upřesňovat termín ministr vnitra.

Rakušan už dříve uvedl, že vláda ke krizovému řízení a rychlému přijímání opatření na pomoc příchozím právní rámec nouzového stavu potřebuje. „Neznamená to žádné reálné omezení pro občany ČR. Je to klasický instrument krizového řízení. Stalo se z toho politické téma místo toho, abychom to viděli věcně,“ ujistil Rakušan s odkazem na „špatnou pověst nouzového stavu“ z doby pandemie. Pro prodloužení nouzového stavu je potřeba souhlas poslanců.

Tagy: