Na Ukrajinu zamíří další moderní zbraně. Polsko zemi prodá obávané houfnice

Polsko prodá Ukrajině houfnice AHS Krab.

Moderátorka Ovsjannikovová utekla z Ukrajiny

Rusové pokračují v útoku na Severodoněck. Při ostřelování Charkova a obcí v okolním regionu zemřeli nejméně tři lidé a šest dalších utrpělo zranění. Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že je v Rusku nulová inflace a minimální nezaměstnanost. Polsko uzavřelo s Ukrajinou jeden s největších kontraktů o dodávkách zbraní.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Nejtvrdší boje v uplynulých dnech panovaly pravděpodobně ve východoukrajinském Severodoněcku.  Oblastní gubernátor Serhij Hajdaj na komunikační platformě Telegram napsal, že Rusové také ostřelují sousední Lysyčansk. Ze satelitních snímků se zdá, že okupanti plánují velký útok také směrem na Záporoží.

Při ostřelování Charkova a obcí v okolním regionu zemřeli nejméně tři lidé a šest dalších utrpělo zranění. Více než tisíc ukrajinských vojáků, kteří se podíleli na obraně oceláren Azovstalu v Mariupolu, bylo kvůli vyšetřování převezeno na území Ruské federace, citovala agentura TASS nejmenovaného ruského bezpečnostního činitele.

Varšava uzavřela s Kyjevem jeden z největších kontraktů na dodávky zbraní za posledních třicet let. Podle polských médií jde o prodej více než padesát samohybných houfnic AHS Krab za asi tři miliardy zlotých (16,2 miliardy korun).

Ukrajinskému námořnictvu se severozápadě od Černého moře podařilo vytlačit ruské lodě 100 kilometrů od pobřeží. Černomořská flotila prý následně změnila taktiku a místo protivzdušné obrany se více spoléhá na raketové systémy umístěné na Krymu a v Chersonu. Ukrajinci se tak budou snažit využít situaci k odblokování svých přístavů.

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že nezaměstnanost v Rusku se podařilo snížit na historicky nejnižší úroveň a inflace aktuálně klesla na nulu. Připustil nicméně dubnový pokles výroby v automobilovém průmyslu a těžby ropy, stejně tak pokles dynamiky poskytování úvěrů ruskému byznysu a hypoték obyvatelstvu.

Tagy: