Rusům se na Donbase nedaří. Chystají velký útok na Záporoží, předpovídá analytik

Zničené ruské vozidlo

360° (606)

Poslední zprávy z fronty na Donbase hovoří o tom, že Ukrajinci přešli na některých místech do protiútoku. Například v Severodoněcku se jim povedlo zatlačit ruskou armádu zpět, tedy blíž k hranicím města. Podle bezpečnostního analytika Jiřího Vojáčka však Rusové chystají velký útok na jihu země s cílem dobýt Záporoží. Řekl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Nejtvrdší boje v posledních dnech panovaly pravděpodobně ve východoukrajinském Severodoněcku. Podle posledních zpráv se zdá, že se Ukrajincům povedlo ruské síly odrazit a přejít do protiútoku.

„Situace se otočila. Na doněckou frontu přišly další ukrajinské posily. Zejména zahraniční dobrovolnické jednotky, které jsou lépe vyzbrojeny a vycvičeny. Pomáhají Ukrajině od začátku války,“ řekl Vojáček ve vysílání CNN Prima NEWS. Dodal, že pozice u Severodoněcku se vrátily zhruba do období před týdnem – tedy krátce poté, co ruská armáda do města vstoupila.

„Všechny síly byly zatlačeny nebo zničeny a Ukrajinci drží pozice velmi lehce,“ doplnil analytik. V pořadu mluvil rovněž o situaci na jihu země, kde prý Rusové chystají velký útok na jedno z klíčových ukrajinských měst.

„Podle informací z posledních hodin byly vidět početné ruské síly na jihu Ukrajiny, zhruba 40 kilometrů od Záporoží. Myslím, že Rusové se budou snažit podél řeky Dněpr útočit právě na Záporoží. Jde o velmi důležité východoukrajinské město. Sídlí tam několik významných zbrojovek,“ sdělil Vojáček. Pokusy o prolomení ukrajinských pozic podle něj ale budou pokračovat i na Donbasu.

Že se situace na východě Ukrajiny začala vyvíjet příznivě pro Ukrajinu, naznačuje i nedělní cesta prezidenta Volodymyra Zelenského do Luhanské oblasti. Tam navštívil například obléhaný Lysyčansk. Podle vedoucího zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáše Zrna Zelenského cesta ukazuje, že pevně věří ukrajinské armádě.

„Je to obrovské znamení, zvlášť když to srovnáme s Putinem, který se nepřiblížil ani na 500 kilometrů od fronty. Je to i známkou toho, že Ukrajinci ta místa drží a jsou si jistí. Zelenskyj by tam jinak asi neodcestoval, kdyby hrozilo ruské obklíčení. Ukrajinci tam jsou pevnější, než většina analytiků včetně mě očekávala,“ uvedl Zrno.

Tagy:
válka útok Ukrajina Rusko Donbas 360° Matyáš Zrno Záporoží Jiří Vojáček Severodoněck