Chceme se naučit zabíjet Rusy. Ukrajinské muže cvičí k boji veteráni západních armád

Dobrovolníci se učí taktické postupy pro boj ve městě od veteránů západních armád

Štáb CNN Prima NEWS v Kyjevě: Dobrovolníci se učí taktické postupy pro boj ve městě od veteránů západních armád

Kyjev je i nadále odhodlaný bránit se ruskému vojsku. V ulicích je vidět mnoho betonových zábran a takzvaných checkpointů, kde probíhají kontroly. Stále více dobrovolníků se hlásí do teritoriální obrany, aby mohli bránit svou zem. Přestože nemají s bojem v podstatě žádné zkušenosti, věří, že dokážou Rusko porazit.

V neděli bylo podle reportéra CNN Prima NEWS Matyáše Zrna v Kyjevě hodně lidí. Vyrazili například nakoupit potřebné zásoby. Hlavní město Ukrajiny je plné checkopintů, betonových zábran a palebných pozic krytých pytli s pískem. Někde jsou zábrany spíše psychologické, jinde by vydržely útok.

Kyjev je odhodlaný, působí motivovaně a stále více mužů se hlásí do teritoriální obrany. V jedné z opuštěných budov se skupina mladých ukrajinských dobrovolníků připravuje na obranu svého města. Učí se tu základní taktické postupy pro boj ve městě. „Nějaké znalosti mám, ale nemám vojenské vzdělání. Ale na zabití Rusů je dobré naučit se všechno,“ popsal jeden z dobrovolníků. „Super trénink,“ dodal další.

Může to vypadat trochu jako chlapecká hra, ale během několika dnů, či týdnů to může být smrtelně vážná záležitost. A to, co se tady tihle mladí muži naučí, může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. „Z dřívějška nemám žádné vojenské zkušenosti, jsem právník, pracoval jsem v advokátní kanceláři. Ale teď potřebuju bránit svoji zem proti těm šílencům. Jsem tady dva týdny a učím se,“ uvedl další dobrovolník.

Zatímco ukrajinští dobrovolníci nemají prakticky žádné zkušenosti, ti, co je cvičí, jich mají na rozdávání. Jsou to veteráni západních armád, kteří bojovali v Iráku, Afghánistánu a někteří jako dobrovolníci i v Sýrii proti Islámskému státu.

Trénink právě skončil a americký instruktor je spokojený se svými ukrajinskými svěřenci. „Byl to úžasný trénink. Zlepšují se velmi rychle a jsou motivovaní. Budou dobře bránit svoji zem. Většina z nich sice nemá moc zkušeností, ale s tím, co se naučí, mohou Rusům pěkně zatopit,“ popsal instruktor.

Tagy: