Nacher o korespondenční volbě: Za plentou nesmí být dva. Všude to funguje, oponuje Czernin

Patrik Nacher

Nacher a Czernin o korespondenční volbě

Senátor Tomáš Czernin (TOP 09) a poslanec Patrik Nacher (za ANO) se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS střetli kvůli možnosti korespondenční volby. Podle Nachera by se tím narušil princip svobody. S tím ale Czernin nesouhlasil. „Je to dlouhodobý dluh vůči našim občanům, kteří jsou v zahraničí. Moc toho od ČR nechtějí, chtějí mít jen snadnější právo volit,“ zdůraznil.

Poslanci budou výhledově jednat o možnosti korespondenční volby. Češi, kteří dlouhodobě žijí v zahraničí nebo jsou v době voleb za hranicemi České republiky, by tak mohli volit poštou ve sněmovních a prezidentských volbách. Jako jeden z cílů si zavedení korespondenční volby pro Čechy v zahraničí stanovila i vláda premiéra Petra Fialy (ODS) ve svém programovém prohlášení.

Podle Nachera ale není toto téma aktuální. „Máme důležitější věci týkající se Ukrajiny, zdražování energií, Milostivé léto 2. Musíme se věnovat věcem, které před sebou valíme,“ má jasno. „Když to bude někdo tlačit na sílu, není to z principu, ale čistě z kalkulu, aby se stihly prezidentské volby,“ dodal.

Jde o zachování anonymity

Czernin jako jeden z iniciátorů korespondenční volby s Nacherem nesouhlasí. „Je to dlouhodobý dluh vůči našim občanům, kteří jsou v zahraničí. Moc toho od ČR nechtějí, chtějí mít jen snadnější právo volit. Minulá vláda to měla ve svém programovém prohlášení a nesplnila to, co slíbila. Není to nic nového,“ upozornil ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Volba má být svobodná na individuální bázi, což v tomto případě nemůže být. To, že jdu za plentu, je princip svobodné volby. Stejně jako zachovávání anonymity a tajnosti voleb. Toto všechno není možné korespondenční volbou ze sta procent zajistit,“ trval si na svém Nacher.

Hádka kvůli plentě

Podle Czernina korespondenční volba svobodná je. „Je zaručeno, že každý občan může volit pouze jednou. I dnes si můžu vzít za plentu kohokoliv, komu důvěřuji,“ řekl Czernin.

Nacher ale oponoval, že správně za plentu nikdo další nesmí. „Mně tam nepustili ani dítě, není to vůbec pravda,“ zdůraznil. „Byl jsem za plentou s tetou a nikdo nic nenamítal. Ta volba ale svobodná je. Rád bych připomněl, že jsme jednou z posledních zemí EU, kde korespondenční volba nefunguje,“ reagoval Czernin.

Tagy: