Muž z Náchodska přepadával a bil osamělé seniorky. K hrůzným útokům se přiznal

Muž na Náchodsku přepadával seniorky. (ilustrační snímek)

Násilník přepadával seniory

Za své oběti si vybíral bezbranné a osamocené seniorky, vyhrožoval jim a občas je i bil. Díky kriminalistům však nad 35letým násilníkem z Náchodska spadla klec a skončil v cele. Řada napadených žen se z útoku dosud psychicky nevzpamatovala.

Postup agresora, který má na kontě sérii vloupání, byl vždy stejný. Maskován kuklou se vydával na odlehlejší samoty a přepadal ženy, kterým bylo mnohdy i přes devadesát let. „Vybíral si ženy, které žily zejména na vesnicích samy v rodinných domech. Loupeže páchal tím stylem, že v nočních hodinách za tmy přicházel k jejich domu, kde vypáčil většinou okno nebo zadní dveře a dostal se do obytných prostor,“ přiblížil násilníkovo počínání kriminalista Michal Hynek.

Ženy následně oslepil baterkou. „Byla tam i určitá forma agresivity: údery rukou, vulgární vyjadřování vůči poškozeným, zkrátka u nich vyvolával psychický stres,“ doplnil Hynek. 35letý pachatel pocházel z Náchodska, tam také několik činů i spáchal, další pak třeba na Havlíčkobrodsku. V jednom případě vymámil ze seniorky téměř 200 tisíc pod známou záminkou, že její syn měl autonehodu a potřebuje peníze. Jinou ženu přepadl ve spánku, ta se naštěstí jeho agresi vyhnula.

„Vstoupil do místnosti za tmy, maskován kuklou, v rukavicích a vykřikl, že se jedná o přepadení. Žena se lekla a předstírala, že zemřela,“ doplnil Hynek. Muž ji obral o šperky a obrazy. Jindy si kromě náušnice a prstenů odnášel také hotovost. Minimálně v jednom případě mu s vykradením bytu podle policie pomáhala jeho družka. Kriminalistům vše přiznal.

„Muže jsme obvinili z podvodu, ze zvlášť závažných zločinů loupeží, z přečinu porušování domovní svobody, vydírání a krádeže,“ sdělila policejní mluvčí Lucie Konečná. V minulosti byl opakovaně trestně stíhán a teď je znovu ve vazbě. Hrozí mu až deset let vězení, jeho partnerce pak tři roky.

Tagy: