Na Klatovsku řádí podvodníci. Vybírají peníze na nemocné seniory nebo na dětské akce

Na Klatovsku se podvodníci snaží dostat z lidí peníze na seniory.

Podvodníci zneužili domov důchodců

Na Klatovsku řádí podvodníci. Vybírají peníze na péči o seniory s Alzheimerovou chorobou nebo na pořádání akcí pro děti. Policisté hledají svědky a zároveň radí, jak podvodníkům nenaletět.

Rodiče paní Gareisové byli zrovna na nákupu v jednom ze Sušických obchodních center, když je oslovili dva muži a nabízeli jim, že mohou přispět na nemocné seniory. „Říkali, že vybírají na chudáky, kteří jsou tam těžce nemocní. Něco jim tam hodili, ale maminku zarazilo to, že když přišli k další prodejně, tak tam byli další dva lidi, kteří dělali to samé a znova tam lidi chytali,“ uvedla Ladislava Gareisová.

„Na teritoriu Klatovska jsme v těchto dnech zaznamenali dva případy, kdy se zřejmě jednalo o podvodná jednání. V uplynulém týdnu se pohyboval muž po Sušici a u obchodního domu na ulici Hrádecké vybíral finanční dary,“ sdělila mluvčí policie Dana Ladmanová. Podvodníci měli vybírat peníze na seniory s Alzheimerovou chorobou, kteří žijí v domově v Janovicích nad Úhlavou.

„Naše bývalá kolegyně, která pracovala na recepci, uvedla, že její rodiče říkali, že někde vybíráme peníze na seniory. Vůbec nechápu, že se někdo může chtít takhle přiživit. Vnímám to jako poškození jména naší organizace. My bychom žádnou sbírku neorganizovali, naši klienti si za péči platí,“ vysvětlila ředitelka domova Renata Prokešová.

Další podobný případ policisté řeší přímo v Klatovech. „Po Klatovech se podle dostupných informací v posledních dnech pohybuje starší muž, který zejména obsluhujícímu personálu v obchodech tvrdí, že vybírá peněžní dary na pořádání akcí pro děti a na svátek žen,“ dodala Ladmanová.

Policisté radí – pokud narazíte na někoho, kdo pořádá nějakou sbírku, požádejte ho, ať vám předloží osvědčení o povolení akce. Klatovští policisté se teď obrací na veřejnost a žádají všechny svědky, kteří se s podvodníky na vlastní kůži setkali, aby zavolali na 158.

Tagy: