Naděje umírá poslední. Ukrajinci hledají pohřešované, CNN odkrývá smutnou kapitolu války

Také z Černihivu už ruské jednotky odešly, místní se tam vypořádávají s traumaty (10. 4. 2022).

Ukrajinci hledají své pohřešované příbuzné (Zdroj: CNN)

Válka z okolí Kyjeva, zdá se, prozatím odešla. Místní se ale s tragickými následky bojů budou vypořádávat ještě hodně dlouho. Zdejší lidé musejí podstoupit další smutnou aktivitu – často marné hledání přeživších. V nové reportáži snahu Ukrajinců reflektuje americká CNN.

Oleksij Karuk pátrá po svém otci, který zmizel poté, co se vydal pomoci příteli dostat se z válečné zóny západně od Kyjeva. „Mluvil o tom tak bezstarostně, že jsem nabyl pocitu, že všechno bude v pořádku. Nedostaly se k nám zprávy o tom, že by se střílelo do civilistů. Takže jsem se nebál,“ popisuje syn pohřešovaného muže moment, kdy se otec vydával na cestu.

Od otce poté obdržel ještě několik textových zpráv. „Psal, že míří sem, nedaleko Borodjanky, aby nabral svého kamaráda a přivezl ho do Kyjeva,“ popisuje Oleksij z místa, kde jeho pátrání po otci začalo. „Řekl jsem mu, aby byl opatrný a aby na sebe dal pozor,“ říká. To byla však poslední slova, která si otec se synem vyměnili.

K pátrání po Igoru Karukovi se přidává i Andrij Filin, přítel pohřešovaného muže. Oleksij a Andrij hledají Igora na vlastní pěst. Pátrají po jeho stopách ve čtvrtích, které byly zpustošeny ruskými vojsky, vyvěšují fotografie 48letého otce dvou chlapců a hledají jeho auto. Doufají, že naleznou nějaké odpovědi.

Všechny stopy je však vedou do slepé uličky. V místě, kde se podle jejich informací nacházelo nejen auto pohřešovaného, ale i jeho telefon, si nikdo podobného vozu nevšiml. Krádeže aut tu byly běžným jevem, dozvídají se od místního a jsou odkázáni na odstavná parkoviště. Poté muži na nenápadné silnici objevují čtyři ohořelá civilní auta. Uvnitř jednoho z vozů spatřují lidské kosti. „Jen jsem se rozbrečel. Přes slzy jsem nebyl schopný nic vidět,“ svěřuje se přítel pohřešovaného.

Auto Igora Karuka to však naštěstí nebylo. Přestože je pátrání prozatím neúspěšné, Andrij nepropadá beznaději. „Naděje umírá poslední,“ odpovídá na otázku, zda stále věří, že otce najde živého. Pátrání po Igoru Karukovi, který zmizel ve válce, tak pokračuje.

Na kompletní přeloženou reportáž americké CNN se můžete podívat na videu výše.

Tagy: