Nakažených britskou mutací je u nás mnohem více, než tvrdíme, říká virolog Grubhoffer

Koronavirus

Je britská mutace koronaviru natolik agresivní, že by se mohla v Česku široce rozšířit?

V Česku zatím bylo oficiálně potvrzených 10 nakažených britskou mutací koronaviru. Podle virologa Libora Grubhoffera je však reálné číslo nakažených mnohem vyšší. Podle něj však bude očkování účinné i proti této mutaci.

V Česku se výskyt takzvané britské mutace potvrdil zatím v Praze, ve Středočeském a v Karlovarském kraji. Není možné zcela vyloučit jeho přítomnost i jinde.

„Tyto mutace se nejen rychleji šíří, ale mohou mít i závažnější klinické dopady,“ uvedl epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj se může zkrátit i čas, za který se lidé vzájemně nakazí. Ze dříve avizované čtvrthodiny se tak může stát jen pár minut.

Odborníci se většinou shodují na dvou věcech. Dvoumetrový distanc je stále dostatečně bezpečný, je ale potřeba zpřísnit další protikoronavirová opatření.

„I kdyby nepřišel tento mutant, únorová vlna bude horší tak jako tak, protože jsou lepší podmínky pro šíření,“ řekl evoluční biolog Jaroslav Flegr.

Podle britského premiéra Borise Johnsona navíc první vědecká zjištění naznačují, že mutace koronaviru může být smrtelnější než původní varianta.

V Česku je zatím oficiálně potvrzených 10 nakažených. „Počet případů je podcenění skutečné situace. Usuzuji, že to reálné číslo bude mnohem vyšší,“ řekl pro CNN Prima NEWS virolog Libor Grubhoffer. „Bude se šířit stejně rychle jako v sousedním Rakousku.“ Následně však veřejnost ujistil, že vakcíny by měly být účinné i proti britské mutaci.

Tagy: