Nakažených bude přibývat, varoval Prymula. Řekl, kde by znovu zavedl respirátory

Roman Prymula o aktuální covidové situaci

Nakažených bude s přicházející zimou přibývat. Uvedl to epidemiolog Roman Prymula v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Dodal, kde by znovu zavedl respirátory a připomněl, že by se lidé neměli obávat využívat domácí samotesty. Ty jsou podle něj stejně kvalitní jako PCR testy.

Podle Prymuly bude v zimě přibývat nakažených, zároveň však mírní obavy: „Vlna nebude tak dlouhá, že by dosáhla v plné síle až Vánoc. S tím, kdy vlna začala, může kulminovat na počátku listopadu. Je však zřejmé, že s touto variantou jsme se již setkali, a tak by průběh nemoci neměl být tak těžký,“ řekl.

V současné době se v Česku opět v hojné míře testuje. „Máme k dispozici data, která ukazují časový vývoj epidemie. Důležitý je počet hospitalizovaných – aktuálně je to zhruba 1 800 pacientů, z toho 98 na jednotce intenzivní péče – a počet úmrtí, těch za poslední den bylo 12,“ sdělil.

Z tohoto důvodu by opět přistoupil k povinnému nošení respirátorů. „Víme, že není příklon k plošným opatřením. Přesto by bylo na místě znovu je zavést ve zdravotnických zařízeních. Naopak ve školách nemají smysl. Omikron se šíří nesmírně rychle, stačí chvíle bez respirátoru a nakazíte se během pár sekund,“ dodal.

Debatuje se také o tom, zda jsou domácí antigenní testy dostatečně kvalitní. V tomto ohledu Prymula uklidňuje: „Testy jsou citlivé. Pokud je antigenní test kvalitní, jsou výsledky srovnatelné s těmi PCR a na první záchyt nemoci postačí. Pokud však doma zjistíte, že jste pozitivní a průběh nemoci není těžký, není třeba hned běžet k lékaři. Pokud symptomy poklesnou, po sedmi dnech jste bráni jako negativní,“ doplnil.

Měli by se Češi obávat i chřipkové epidemie? A hrozí nová a závažnější mutace? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu. Rozhovor si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: