Už nejde jen o chudé. Dotace energetickou krizi nevyřeší, míní experti a bojí se o rozpočet

Pavel Janeček

Experti k energetické krizi

Vláda příští týden představí energetický balíček, který má pomoci lidem v době rychlého zdražování. Podle experta Pavla Janečka ale kabinet neřeší příčinu krize a pomoc je nedostatečná. Ředitel Asociace prodejců energií nicméně vládu brání, pro podnikatele jsou podle něj připraveny miliardy na dotacích. I tak ale podle něj někteří zbankrotují, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Příští týden by vláda měla představit energetický balíček, který má pomoct lidem v energetické krizi. „K balíčku mohlo dojít dříve, ta situace je palčivá. Jako dodavatele nás zajímá příprava úsporného tarifu, který by měl být všeobecným instrumentem. Pomůže to zasažené střední třídě, už to není záležitost jen pro nejpotřebnější,“ vysvětlil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ředitel Asociace nezávislých prodejců energií Jiří Gavor.

Podle energetického experta Pavla Janečka jde ale jen o přechodné řešení. „Je to ‚semiřešení‘. Je potřeba řešit příčiny krize. Bude to klást velké nároky na státní rozpočet,“ zmínil a dodal, že tarif navíc není určený pro průmysl, ale jen pro obyvatele.

S nutností podpořit firmy souhlasí i Gavor, vláda s ní prý ale otálí. „Je potřeba podpořit i průmysl. Nabízí se opatření, které navrhuje opozice, a to je možná jednou z příčin, proč současná vláda trochu váhá. Odpuštění příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů by podnikatelům pomohlo,“ poznamenal.

Janeček ale zároveň varoval před růstem státního deficitu, a to nejen vzhledem k vyplácené pomoci. „Když nebude fungovat průmysl, budou nižší odvody do státního rozpočtu. Těch 50 miliard korun, které vláda zvažuje, že pomohou domácnostem, tak vytvoří multiplikační efekt. Je to pozdě a je to nedostatečné, mělo by se začít od průmyslu,“ kritizoval.

Podle Gavora si je ale vláda kritické situace vědoma. Pro firmy jsou podle něj připravené miliardy korun z dotačních fondů. „Nemůžu ale říct, že to pomůže všem firmám, a některé bohužel zbankrotují,“ řekl. „Je to systémový problém a vláda ho musí řešit. Pokud ho nebude řešit, nebudou stačit žádné dotace. Viděl jsem číslo jeden bilion a 300 miliard korun státního deficitu, to je neuvěřitelné číslo,“ naznačil možné dopady.

Tagy:
krize průmysl zdražování energetika vláda Pavel Janeček 360° Jiří Gavor energetický balíček