Počet nakažených i reprodukční číslo dál stoupají. V neděli přibylo 139 případů covidu

Testování na koronavirus

Aktuální covidová statistika

V neděli v Česku přibylo 139 potvrzených případů koronaviru. Je to nejvyšší nedělní nárůst zhruba za poslední dva měsíce. Před týdnem odhalily laboratoře o 58 nakažených méně. V mezitýdenním srovnání se nárůsty počtu nových případů zvyšují sedm dní v řadě. Reprodukční číslo nepatrně stouplo na 1,27. Nad hodnotou jedna, která je hranicí pro zrychlování epidemie, se drží 12 dní za sebou. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Za celý minulý týden v Česku přibylo 1 745 nově potvrzených případů nákazy. Pouze v neděli byl denní nárůst menší než 200, poslední den v týdnu ale bývají přírůstky pravidelně nejnižší. O týden dříve odhalily laboratoře celkem 1 307 nakažených.

Přestože podle několika ukazatelů epidemie v zemi zrychluje, počet hospitalizovaných s covidem se za týden mírně snížil. V neděli bylo v nemocnicích 56 pacientů, o dva méně než v pondělí. V těžkém stavu bylo devět lidí, o jednoho méně než na začátku týdne.

V Česku připadá v průměru šestnáct nově odhalených případů nákazy na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní. Situace se ale výrazně liší v jednotlivých regionech. Nejhorší stav je v Karlovarském kraji, kde na 100 tisíc lidí připadá v uplynulém týdnu 32 nakažených.

V Praze je incidenční číslo 27, v jižních Čechách 23. Jediným krajem, kde se dostala pod deset, je Královéhradecký kraj. Na 100 tisíc obyvatel tam v posledních týdnu připadá sedm případů nákazy.

Za týden zemřel jeden člověk

Laboratoře v neděli provedly zhruba 30 tisíc testů, přibližně o deset tisíc méně než před týdnem. U preventivních a plošných testů, které tvoří naprostou většinu prováděných testů, podíl potvrzených případů vzrostl proti předchozí neděli z 0,1 na 0,28 procenta. U diagnostické indikace, kdy jsou testováni třeba lidé s příznaky, podíl stoupl z 0,99 na 3,11 procenta.

V případě epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, se zvýšil z 0,54 na 0,83 procenta.

Od loňského března, kdy se v Česku objevily první případy koronaviru, odhalily laboratoře celkem 1 680 697 případů nemoci. Většina lidí se uzdravila. S koronavirem zemřelo 30 406 nakažených. V uplynulém týdnu zaznamenalo ministerstvo jednu oběť.

Tagy: