NASA odhalila obsah vzkazu pro mimozemšťany. Má i výraznou českou stopu

Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) odhalil obsah vzkazu pro mimozemšťany, který plánuje letos v říjnu vyslat do vesmíru. Mise Message in a Bottle, tedy vzkaz v láhvi, zacílí na Jupiterův ledový měsíc Europa. Ten podle vědců poskytuje vhodné podmínky pro život. Zprávu má doručit kosmická loď Europa Clipper, informuje britský web The Mirror.

Mise by měla odstartovat 10. října, k Europu se ale loď nedostane dříve než v roce 2031. NASA na svých webových stránkách požádala lidi, aby zaregistrovali svá jména, a stali se tak součástí vzkazu. Na mikročipu, který bude vyslán do vesmíru, je vyryto přes 2,6 milionu jmen. Z České republiky se přihlásilo 11 tisíc lidí.

ČTĚTE TAKÉ: Průlom mozkových čipů Elona Muska. Ochrnutý pacient hraje šachy myšlenkou, ukazuje video

Součástí bude také kovová pamětní deska o velikosti 18 krát 28 cm, která obsahuje grafické prvky na obou stranách. Jedním z nich je rytina básně In Praise of Mystery: A Poem for Europa (Chvála tajemství: Báseň pro Europu) americké básnířky Ady Limónové.

„Obsah i design desky má svůj význam. Kombinuje to nejlepší, co může lidstvo celému vesmíru nabídnout – vědu, technologii, vzdělání, umění a matematiku,“ cituje The Mirror Lori Glazeovou, ředitelku Divize planetární vědy v NASA ve Washingtonu.

Podle popisu celé mise má kosmická loď Europa Clipper za úkol kromě doručení vzkazu také měsíc prozkoumat. V plánu je průzkum měsíčního terénu, od úrovně slanosti oceánu až po chemické složení jeho ledové kůry. Opakovanými přelety kolem tělesa by měl hledat také organické sloučeniny jako sírany a uhličitany.

„Clipper provede podrobný průzkum, zda by mohla mít Europa podmínky vhodné pro život,“ píše NASA na svých stránkách. Podle vědců obsahuje slaný oceán na Europě více vody než všechny oceány Země. „Byla to cesta dlouhá desetiletí a už se nemůžeme dočkat, až uvidíme, co nám Europa Clipper ukáže z tohoto vodního světa,“ cituje The Mirror vědce z NASA Roberta Pappalarda.

Podle odhadů NASA by měla Europa Clipper dorazit do svého cíle 7. března 2031. Celá mise NASA přijde na necelých sto miliard korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejdříve nejdelší testovací let, pak se kosmická loď Starship ztratila. Podívejte se na záběry z testovací mise SpaceX

Tagy: