Násilnosti v Británii pokračují. Policie očekává útoky na migrační centra a domy přistěhovalců

Britská policie očekává, že násilné protesty z posledních dnů stále nejsou u konce. Podle ostrovních úřadů je možné, že zradikalizované skupiny plánují útoky na migrační centra i na domy přistěhovalců a právníků, kteří uprchlíky zastupují. Výtržnosti a protesty zmítají královstvím již od minulého týdne, kdy sedmnáctiletý potomek rwandských rodičů ubodal tři dívky v taneční škole ve městě Southport, připomněla britská média.

Srážky mezi pravicovými radikály a imigrantskými skupinami se dotkly většiny velkých měst na ostrovech. Například v Londýně zůstaly po výtržnostech vymlácené výlohy obchodů. V Birminghamu  málem došlo k lynčování hostů v jednom z místních barů, uvedl web Sky News. „Museli jsme dveře zabarikádovat stoly a židlemi, aby se nemohli dostat dovnitř,“ popsala divoké okamžiky manažerka baru Linda Wardová.

ČTĚTE DÁLE: Zápalné lahve i kameny. Britská policie čelí nevybíravým útokům, premiér slibuje tvrdé tresty

„Vůbec se necítíme bezpečně. Ženy, které nosí hidžáb, jsou v ohrožení, jsou zranitelnější,“ uvedl jeden z členů kurdské komunity v Hullu v západní Anglii Amanj Jamil. Protesty proti migrantům jsou svým rozsahem a intenzitou nejsilnější od roku 2011. Na sociálních sítích se objevil seznam 39 míst, které by se mohly stát terčem násilností pravicových radikálů.

Britský premiér Keir Starmer se vůči výtržníkům již dříve vyjádřil nekompromisně a slíbil potrestání všech, kteří se na násilnostech podíleli, uvedla BBC. „Při několika příležitostech jsem dal jasně najevo, že ti, kteří se na tom podíleli, pocítí plnou sílu zákona,“ uvedl Starmer.

Výtržnosti a protesty vypukly v Británii poté, co minulý týden sedmnáctiletý mladík vyzbrojený nožem v taneční škole v Southportu zabil tři dívky a dalších deset lidí zranil. Záhy se na internetu objevily nepravdivé informace, podle nichž útočil imigrant a muslim. Ačkoli podezřelí mladší osmnácti let nebývají v Británii jmenováni, soud ve snaze zabránit šíření dezinformací rozhodl o zveřejnění totožnosti podezřelého, kterým je Axel Rudakubana. Podle úřadů se narodil ve velšském Cardiffu rwandským rodičům a s islámem nemá nic společného. Nicméně násilí v ulicích to již nezabránilo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Násilí v Británii? Lynč a cesta do pekla, říká Kovář. Trávníček zmínil dvojí metr vlády

Tagy:
Londýn policie Velká Británie společnost protest Birmingham napadení trestná činnost Sky News Keir Starmer Hull Southport imigrant trestná činnost, právo a spravedlnost konflikt, válka a mír vymáhání práva občanské protesty