Chceme stvrdit pozici dobrého spojence. Černochová jednala v USA o obranné dohodě

Lloyd Austin vítá v USA Janu Černochovou

Obranná dohoda s USA

Ministři obrany České republiky a Spojených států Jana Černochová a Lloyd Austin si ve čtvrtek ve Washingtonu potvrdili zájem uzavřít vzájemnou obrannou dohodu DCA (Defense Cooperation Agreement). Oproti podobným americkým smlouvám s jinými státy by měla mít obecnější charakter, nebude například obsahovat zmínku o přesných počtech vojáků. Zmíněno v ní nebude ani zřízení americké základny v Česku. O ní ministři na čtvrtečním setkání nemluvili, řekla po konci schůzky Černochová českým novinářům. S Austinem se bavili také o modernizaci české armády. Ministryně dostala od svého kolegy osobní příslib, že dohlédne, aby Česká republika měla v USA prioritu v plánovaných modernizačních projektech. Mluvili o akvizicích vrtulníků nebo stíhacích letadel.

Ministři na jednání podepsali smlouvu o spolupráci mezi českým a americkým zbrojním průmyslem. Tuto dohodu připravila už předchozí vláda Andreje Babiše. Podle ministerstva obrany bude smlouva platná deset let a jejím účelem je zajistit, aby podniky z jednoho státu, které chtějí dodávat vojenský materiál do druhé země, nebyly diskriminovány. „Dohoda významně usnadní podnikům českého obranného a bezpečnostního průmyslu získat americké obranné veřejné zakázky, což je v tuto chvíli blokováno americkou legislativou, která preferuje dodavatele z USA,“ uvedlo ministerstvo.

Podpis smlouvy Černochová označila za signál, že Spojené státy mají zájem s Českem smlouvy uzavírat. S Austinem si potvrdili zájem na vzniku česko-americké obranné dohody, kterou má v současné době se Spojenými státy uzavřenou už většina států NATO. Ministerstvo již dříve uvedlo, že dohoda právně zastřeší dlouhodobou spolupráci mezi Českem a Spojenými státy v obranné oblasti a posílí českou kooperaci s USA i atlantickou vazbu. Jednání o konkrétní podobě smlouvy budou zřejmě trvat několik měsíců.

O americké základně se nemluvilo

O zřízení americké základny v České republice, o které se Černochová v minulosti zmiňovala a kterou by v ČR ráda viděla, s Austinem nemluvila. Pokud by podle ní byl v Česku většinový zájem základnu zřídit, je připravena o ní jednat. Zdůraznila, že zájem musí být oboustranný. Jde totiž podle ní také o to, zda Spojené státy, které budou mít dvě základny na Slovensku, by vůbec měly zájem o další základnu ve stejném regionu.

Ministryně Austina ujistila, že se Česká republika chystá dodržet závazek vůči Severoatlantické alianci a v roce 2025 vydávat na svou obranu dvě procenta HDP. Zmínila také spolupráci při vytváření alianční jednotky na Slovensku. Své jednotky se NATO rozhodlo na Slovensko a do dalších východních členských zemí vyslat v reakci na ruskou agresi na Ukrajině. Česká republika bude slovenskému uskupení velet, vojáky tam vyšlou i Spojené státy.

Dalším tématem jednání byla modernizace české armády. Černochová dostala osobní příslib Austina, že dohlédne na to, aby Česko mělo v rámci svých modernizačních projektů pro Spojené státy „jasnou prioritu“. Mluvili o tom, kdy by se na Českou republiku v případě zájmu o některou vojenskou techniku z USA dostala řada, protože kvůli válce na Ukrajině se celosvětově zvýšil zájem o zbrojní nákupy. Černochová před Austinem také zmínila, že česká vláda bude příštích měsících rozhodovat o budoucnosti českého nadzvukového letectva.

Ministři se zmínili také o vrtulnících, které ČR u USA kupuje. „Bavili jsme se o tom, zda by nepřišly dřív nebo jich nepřišlo větší množství,“ řekla Černochová a zmínila i možnost pořídit již použité helikoptéry od amerických ozbrojených sil. Nyní má Česko objednáno 12 vrtulníků, armáda by podle ministryně chtěla kolem 30 strojů.

Austin vyzdvihl pomoc ČR Ukrajině

S Austinem mluvila i o pomoci Ukrajině. Americký ministr podle ní vyslovil „obrovské poděkování“ české vládě za to, jak se postavila ke krizi na Ukrajině, a to z pohledu dodávek vojenské techniky i pomoci uprchlíkům. Černochová řekla, že z jednání měla pocit, že česká aktivita vůči Ukrajině může vylepšit pozici při jednáních o vojenských dodávkách z USA do ČR. Austina ujistila, že Česko je připraveno na Ukrajinu poslat více vojenského vybavení.

Americký ministr řekl, že se s Černochovou setkávají v kritickém okamžiku pro evropskou bezpečnost kvůli nevyprovokované agresi Ruska na Ukrajině. Ocenil pomoc, kterou Česko Ukrajině poskytuje. Vyzdvihl také české zapojení do alianční skupiny na Slovensku. Připomněl také jeden z hlavních cílů cesty Černochové do USA, a to repatriaci ostatků generála Františka Moravce.

Podle vyjádření Pentagonu Austin rovněž upozornil na paralely mezi nynějším vývojem na Ukrajině a invazí vojsk Varšavské smlouvy do Československa před více než 50 lety. „Vím, že Češi tady dnes slyší ozvěny minulosti. A my si pamatujeme odvahu a odhodlání, kterou Češi prokázali v roce 1968, když čelili útočícím tankům přijíždějícím z Moskvy. Takže není překvapením, že jste se postavili za suverenitu a sebeobranu Ukrajiny,“ řekl.

Tagy: