Naučte se techniku KonMari – váš šatník bude přehledný a bez zbytečností

Snažíte se doma zoufale udržet pořádek, ale vše se vždy vrátí do starých kolejí? Zkuste to metodou Marie Kondo nazvanou KonMari. Revoluční technika umí změnit nejen váš domov, ale také hlavu. S nastávajícím jarem (a i podle autorky) je vhodné začít šatníkem.

Kdo je Marie Kondo?

Mladá Japonka, která od malička zbožňuje uklízení. A to až natolik, že se stala uklízecí konzultantkou a její kniha Zázračný úklid je bestsellerem. Její uklízecí technika je založena v podstatě na zbavení se nepotřebných věcí – musíte si totiž uvědomit, ke kterým věcem máte skutečně vztah a dělají vám radost. A ty ostatní bez milosti vyhodit (nebo lépe poslat dál). Nakonec si uvědomíte, že to platí nejen při úklidu, ale všude a ve všech oblastech života.

Kde začít? V šatníku!

První česká KonMari konzultantka Jolanta Kovářová prozradila, jak při úklidu postupuje. A nemyslete si, vůbec nejde o to, že by u vás doma někdo běhal s hadrem a uklízel. Jde o úklid ve smyslu uspořádání věcí a jejich protřídění. Ona vás tedy provede celým procesem.

  • Nejčastěji si lidé stěžují na to, že mají málo místa. Pravdou ovšem většinou je, že mají příliš mnoho věcí.
  • Úklid probíhá ne po místnostech, ale po kategoriích. Všechny věci z dané kategorie je nejlepší dát na hromadu, kterou se postupně budete probírat.
  • Začněte oblečením – na něm si nejlépe osvojíte metodu, kterou pak můžete lépe využít i u dalších kategorií, u kterých to bývá složitější. Také na nich nejlépe zjistíte, co vám přináší radost. Po oblečení je vhodné probrat knížky, papíry, následně takzvané komono, což jsou drobné předměty, doplňky a přístroje, zkrátka všechno, co nepatří do ostatních zmíněných kategorií, a nakonec vzpomínkové předměty.

Podle Jolanty je zásadní a typickou chybou špatně navržená skříň. Pokuste se co nejvíce věcí zavěsit na ramínka. A ta uspořádat tak, aby vlevo začínaly ty nejdelší oděvy a vpravo byly ty nejkratší – toto seřazení evokuje stoupání, cestu vzhůru, kterou by měl jít i váš život. Zároveň byste je měli uspořádat i podle barev – od těch nejtmavších nalevo až po ty nejsvětlejší napravo.

Pokud používáte k ukládání oblečení, zejména triček, šuplíky, naučte se je skládat jinak. Poskládaná trička na sobě se hroutí, jsou zmuchlaná a ta vespod často zapomenutá a nenošená. Poskládejte je do podoby knihy – ta vám umožní je ukládat tak, aby stála. Budete tak mít přehled. I zde platí pravidlo barev – světlé věci patří dopředu, tmavé dozadu. Místo šuplíků můžete použít nejrůznější krabice, použijte ty od bot nebo kupte plastové boxy.

Přehledně do krabic poskládáte i ponožky a spodní prádlo. Skládejte je tak, aby po jejich složení nebyly gumičky natažené a zbytečně se tak nevytahovaly. I ukládání podprsenek má svá pravidla. Rozhodně nedávejte košíčky jedné podprsenky na sebe. Uložte je pěkně jednu na druhou a ramínka schovejte. I tady platí barevné pravidlo.

Ve skříních můžete skladovat i ručníky, pokud je tam na ně prostor. Uložte je ale tak, aby se vám nepletly s oblečením. Můžete je skladovat i na sobě, ale dodržujte jedno pravidlo – vyprané ručníky dávejte dospodu, aby při odebírání svrchu rotovaly.

Tagy: