Návštěva Blinkena v Kyjevě. USA dodají Ukrajině náboje s ochuzeným uranem

Blinken při návštěvě Kyjeva navštívil i řetězec McDonald.

Ukrajinský úder na ruskou pěchotu

Do Kyjeva ve středu nečekaně přijel americký ministr zahraničí Antony Blinken a ohlásil nový balíček pomoci v celkové hodnotě přes 22,6 miliardy korun. USA také poskytnou ukrajinské armádě náboje pro tanky Abrams, které obsahují ochuzený uran a jsou vysoce účinné při ničení moderních tanků a obrněné techniky. Rusko provedlo útok na město Kosťantynivka, při němž zahynulo 16 lidí. Z okupovaného Krymu odvezli ruští úředníci své rodiny.

„Spojené státy jsou odhodlány poskytnout Ukrajině prostředky, aby si mohla sama psát svou budoucnost, oznamujeme více než miliardu dolarů nové pomoci,“ řekl podle agentury AFP Blinken. Dodal, že tato pomoc umožní současné ukrajinské protiofenzivě nabrat na síle.

Blinken po schůzkách s premiérem Denysem Šmyhalem a šéfem diplomacie Dmytrem Kulebou mimo jiné řekl, že Spojené státy potěšily zprávy o postupu ukrajinské protiofenzivy. Setkal se také s prezidentem Volodymyrem Zelenským, informovaly agentury.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci obracejí válku ve svůj prospěch, tvrdí expert. Rusové jsou pod extrémním tlakem

Americká vláda poskytne ukrajinské armádě náboje pro tanky Abrams obsahující ochuzený uran, které jsou vysoce účinné při ničení moderních tanků a obrněné techniky, informovalo ministerstvo obrany USA.

Prohlášení nespecifikuje, jaké množství nového typu munice Ukrajinci dostanou. Pouze uvádí, že je určená pro využití v dříve přislíbených amerických tancích, jejichž dodání se čeká v nadcházejících týdnech.

Nejméně 16 lidí přišlo o život v souvislosti se středečním ruským útokem na tržiště ve městě Kosťantynivka, které se nachází v Doněcké oblasti na východě země. O tragédii informovalo na svém telegramovém účtu Radio Svoboda. Útok na trh, obchody a lékárnu již odsoudil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Hlášeno je také pět zraněných, dodal Ukrinform s odvoláním na vedení doněcké oblastní vojenské správy. Zelenskyj varoval, že počet obětí může stoupat.

Na celé Ukrajině byl v noci na středu vyhlášen letecký poplach kvůli nebezpečí ruských vzdušných útoků. Při náletu dronů na jih Oděské oblasti byl zabit jeden člověk, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na šéfa oblastní správy. Protivzdušná obrana podle vojenské správy metropole odráží vzdušný útok na hlavní město, v Kyjevě jsou slyšet výbuchy podobající se nasazení protileteckých zbraní, napsala agentura Reuters s odvoláním na očité svědky.

Podle Generálního štábu Ozbrojených sil Ukrajiny během úterý ukrajinské letectvo provedlo 11 úderů do oblastí, kde je velká koncentrace personálu, zbraní a vojenské techniky Rusů, a také dva údery na protiletadlový raketový systém nepřítele. Napsal o tom web Unian.

Ukrajinský generál Valerij Kondratjuk podle tohoto webu uvedl, že z Krymu odjíždějí ruští úředníci. K osvobození poloostrova pak podle něj Ukrajina použije kombinovanou strategii. „Ozbrojené síly na frontě zaznamenávají úspěch ve dvou směrech. U Bachmutu a na východě u Azovského moře. Dnes jsou poblíž města Tokmak, dobytí tohoto města nám umožní otevřít pozemní koridor mezi Ruskem a Krymem, ten se tak promění v past na myši,“ řekl podle Unianu Kondratjuk.

Tagy:
zbraň Ukrajina Krym Rusko Kyjev Antony Blinken Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Jelena Zelenskaja Oděská oblast ruská invaze na Ukrajinu