Neakceptovatelné, shodli se poslanci o podmínce za znásilnění. Musíme to změnit, říká Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v Partii Terezie Tománkové

360° (18)

Rozsudek o podmínce pro otčíma dlouhodobě znásilňujícího nevlastní dceru je podle zatím dostupných informací o kauze neakceptovatelný, shodli se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Michael Kohajda (za KDU-ČSL) a Klára Dostálová (za ANO). Nad verdiktem se na sociální síti X pozastavil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle něj je třeba zjistit, jak je možné, že odsouzený za takové činy může od soudu odejít s podobným trestem, a změnit to.

Na základě dostupných informací z médií je podle Kohajdy rozsudek brněnského soudu, který otřásl Českem, neakceptovatelný. „Věřím, že soudci jej řádně odůvodní. Nejenom v rámci rozsudku, ale musí i vůči veřejnosti. Soudní moc není nedotknutelná. Je třeba, aby svá rozhodnutí vysvětlovala. Věřím, že soudci sepíší třeba tiskovou zprávu a okolnosti vysvětlí. Stále máme i mimořádné opravné prostředky. Tohle je opravdu nevhodný příklad. Nemělo se to stát, jestli je to tak, jak se to v médiích podává,“ zhodnotil v pořadu 360° kontroverzní rozhodnutí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rozsudek o znásilnění čeká přezkoumání. Před ministerstvem spravedlnosti bude demonstrace

S takovým postojem souhlasila i poslankyně Dostálová. „Soud to musí vysvětlit, je to absolutně nehorázné a neuvěřitelné. Obávám se, že takové rozsudky jsou signálem k tomu, že se dívky budou bát podobné činy oznamovat. Nebudou vidět světlo na konci tunelu, že jim někdo pomůže,“ doplnila.

Změna systému?

Kohajda věří, že Sněmovna by nyní mohla nastavení justičního systému změnit. „Máme výbornou příležitost ukázat, že jsme odvážní jako poslanci a že se umíme dohodnout. Změna trestního zákoníku může klidně proběhnout ve zrychleném projednání. Kdybychom se shodli s opozicí, jsme ho schopni v redefinici znásilnění prosadit velmi rychle,“ řekl.

Za změnu se na sociální síti X vyslovil i ministr Rakušan. „Jak je možné, že člověk odsouzený za takové činy odejde od soudu s podmínkou? To musíme zjistit. A změnit to,“ napsal. Zároveň vyzval k podpoře oběti na dárcovské platformě Donio. Dívka se ve sbírce organizované iniciativou Pod Svícnem svěřila se svými traumatickými zážitky. Finance mají mimo jiné zajistit terapeutickou pomoc.

Rozsudek vyvolal velké kontroverze, před ministerstvem spravedlnosti se chystá protestní demonstrace. Dříve trestaný muž, který po dobu několika let znásilňoval nevlastní dceru, totiž vyvázl s podmínkou. Soud argumentoval i tím, že podle znalce nemělo několikaleté pravidelné znásilňování na dívku zásadní negativní dopad. Ta se přitom po snížení původního trestu pro otčíma pokusila o sebevraždu.

Případ prověřuje i ministerstvo spravedlnosti, uvedlo na sociální síti X. Stejně tak ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) dle svých slov přezkoumá, zda nebyl porušen zákon, a případně podá stížnost k Nejvyššímu soudu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejdřív přišly návrhy, pak znásilnění. Verdikt soudu byl jako zlý sen, popsala dívka zneužitá otčímem

Tagy: