Nebývale teplé dny pokračují, míří na rekord. Podívejte se, kde bude pršet

Počasí (20.2.2024 6:48)

Průměrná denní maxima se v nadcházejících dnech budou pohybovat lehce pod 10 °C. Podle Českého hydrometeorologického ústavu se dosavadní únorové teploty odchylují od dlouhodobého průměru o více než 6 °C, což zároveň způsobuje nezvykle chudou sněhovou pokrývku. „Měsíc velmi pravděpodobně skončí jako historicky nejteplejší únor zaznamenaný na našem území,“ uvedli odborníci na sociální síti X. Teplé dny budou převážně zatažené s občasnými srážkami.

Úterní obloha bude oblačná až zatažená, místy se přechodně udělá až polojasno. Zejména na horách se podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) objeví místy přeháňky nebo déšť. V nadmořských výškách nad tisíc metrů půjde o srážky sněhové, výletníci s vidinou zasněžených svahů se však zřejmě ještě radovat nemohou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zvířata dokážou předpovědět počasí. Cvrček určí teplotu, ptáci upozorní na zemětřesení

„Na horách napadne od poprašku do několika centimetrů, přírůstek sněhové pokrývky bude ale pouze minimální,“ popsal ve vysílání CNN Prima NEWS Josef Hanzlík z ČHMÚ. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 6 a 10 °C, o něco tepleji má být na jihu Moravy, zatímco v horských oblastech se budou maxima pohybovat jen lehce nad nulou.

Noc na středu bude rovněž oblačná až zatažená, objeví se přeháňky, déšť a na horách sněžení. Teploty klesnou až ke 2 °C. Oblačnost vydrží i přes den, zejména na severu a severovýchodě ji bude provázet déšť nebo přeháňky i sníh na horách. Během dne bude srážek od západu postupně ubývat, obloha se přechodně místy roztáhne až do polojasna. Denní maxima zůstanou mezi 6 a 10 °C.

Převážně zataženo bude podle meteorologů i ve čtvrtek. Od západu můžeme čekat občasný déšť, do jižní a východní části země dorazí srážky až odpoledne. Přijde mírné oteplení – průměrné nejvyšší denní teploty budou pohybovat okolo 10 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jaro na horách trápí vlekaře, někde museli úplně zastavit provoz. Vrátí se ještě zima?

Tagy: