Nečas: Německo se stalo Putinovým trojským koněm. Nesmysl, je pilířem EU, oponuje Špidla

Petr Nečas

360° (59)

Dva bývalí čeští premiéři Petr Nečas (ODS) a Vladimír Špidla (ČSSD) se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS neshodli na současné úloze Německa v Evropě. Nečas našeho západního souseda považuje za nejslabší článek EU, Špidla si myslí pravý opak.

Západ se rozhodl odstřihnout vybrané ruské banky od platebního systému SWIFT a zmrazit aktiva ruské centrální banky. Ve čtvrtek, kdy Rusko vtrhlo na Ukrajinu, však postoj Evropy vůči protiruským sankcím nebyl zdaleka jednotný. Některé země včetně Česka prosazovaly nejtvrdší možný postup. Jiné státy však takto rozhodné nebyly. Nejvíce chladný přístup zastávali Němci.

„Putin spoléhal na nejednotnou Evropu a na Německo. To se stalo díky své šílené energické politice trojským koněm a rukojmím Ruska. Že se kupuje plyn a ropa z Ruska, Putinovi dovoluje financovat válku, řekněme si to na rovinu,“ kritizoval Nečas.

S jeho slovy o trojském koni Špidla kategoricky nesouhlasil. Zmínil mimo jiné poměrně rychlou reakci Německa v případě zastavení schvalování plynovodu Nord Stream 2. Poté upozornil, že se i Německo snaží Ukrajině výrazně pomoci. Leckoho překvapilo rozhodnutí tamní vlády poslat na Ukrajinu zbraně. To Němci do té doby kategoricky odmítali.

Německý kancléř Olaf Scholz v neděli také prohlásil, že Německo výrazně navýší investice do své armády, které přesáhnou dvě procenta výkonu ekonomiky. Německo, podobně jako některé další členské země včetně Česka, dosud neplní závazek dvou procent HDP na armádu, jak se NATO dohodlo.

„Svou sílu dávají Němci Evropě k dispozici. Řídili se 30 let tím, že nebudou vyvážet zbraně do oblasti konfliktu, změnili to během několika dnů. Jsou nejsilnějším článkem Evropy,“ mínil Špidla. „Je třeba Německo nesmírně bedlivě pozorovat, je to nejslabší článek EU,“ oponoval Nečas. Pronesl tak velmi podobný názor jako v neděli v pořadu 360° analytička Lenka Zlámalová.

Tagy: