Nečekaná smrt uznávaného českého advokáta Václava Vlka, smutní jeho kolegové

V pátek náhle zemřel advokát a předseda Českého helsinského výboru (ČHV) Václav Vlk, bylo mu 53 let. Oznámila Česká advokátní komora, která Vlka označila za propagátora práva a odvážného člověka, který se vždy pral za dobrou věc. Odešel velký bojovník za lidská práva a svobodu, který si vždy stál za svými názory, uvedla Unie obhájců ČR.

„Je to pro mě naprosto nečekaná a smutná zpráva. Vašek byl kolega, spolužák a kamarád. Neúnavný glosátor a komentátor dění v justici a bojovník za lidská práva,“ reagoval na zprávu o úmrtí předseda České advokátní komory Robert Němec.

ČTĚTE TAKÉ: Psycholog: Justice i znalci selhali. Podmínka za znásilnění je bezohlednost vůči oběti

„Svými bryskními a otevřenými úvahami o fungování advokacie a celé české justice přispíval ke zvýšení právního vědomí celé společnosti. Často svými názory v dobrém provokoval, a tím dokázal řadu věcí posouvat správným směrem vpřed. Byl viditelným a dobře slyšitelným hlasem české advokacie,“ uvedla advokátní komora.

Vlk se narodil v listopadu 1970, vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Spoluzaložil česko-španělskou advokátní kancelář Moreno Vlk & Asociados. Vedle vlastní advokátní praxe působil v kontrolní radě, odvolací kárné komisi a dalších orgánech České advokátní komory, stál u zrodu Unie obhájců ČR, publikoval v odborném i denním tisku. Byl členem předsednictva Španělsko-české obchodní komory, v minulosti působil i jako člen rozkladové komise ministra vnitra ve věcech azylu.

Od roku 2021 vedl Český helsinský výbor, nevládní organizaci pro lidská práva. Ve funkci nahradil zesnulou Táňu Fischerovou. Helsinský výbor založila v roce 1988 v tehdejším komunistickém Československu dvacítka kriticky smýšlejících lidí, mezi kterými byl například dramatik Václav Havel či profesor Jiří Hájek. ČHV navázal na činnost Charty 77 a Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. Posláním výboru je podpora a ochrana základních hodnot, zejména jde o ochranu rovnosti a osobní svobody.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nepotrestané znásilnění otřáslo Českem

Tagy:
smrt Česká advokátní komora lidská práva právo advokacie Právnická fakulta Univerzity Karlovy Český helsinský výbor Unie obhájců České republiky Václav Vlk