Trump vzal zpátečku. Útok na Kapitol označil za ohavnost a uznal Bidenův triumf

Donald Trump

U Kapitolu zemřel i policista

Americký prezident Donald Trump poprvé uznal vítězství svého rivala Joea Bidena. Ve čtvrtečním projevu nové administrativě přislíbil hladké předání moci. Násilný vpád svých příznivců do sídla Kongresu označil za „ohavnost“ a ujistil, že za něj dotyční „zaplatí.“ Ještě ve středu přitom tvrdil, že útok byl pouze vyústěním voleb, „o které byl okraden“. Kvůli tomu se dostal do konfliktu s opozicí, svými republikány, včetně svého viceprezidenta Mikea Pence.

„Kongres potvrdil výsledky. Nová administrativa bude inaugurována 20. ledna,“ řekl vůbec poprvé Donald Trump. Ten v minulosti opakovaně přísahal, že porážku nikdy neuzná. Pod vlivem posledních událostí však nakonec obrátil. „Svoji pozornost nyní zaměřím k zajištění řádného, hladkého a bezproblémového předání moci,“ slíbil prezident. Spolu s tím dodal, že „tento okamžik vyžaduje proces hojení a smíření.“

Prezident už tentokrát netvrdil, že prezidentské volby byly plošně zmanipulované a že mu je ukradli. Svoje předchozí tvrzení nicméně hájil tím, že jeho jediným cílem bylo zajistit integritu hlasování, protože „bojuje za obranu americké demokracie“.

Prezident v předtočeném projevu také vyjádřil své pobouření nad „bezprávím a chaosem,“ který ve středu zavládl v sídle Kongresu. „Demonstranti, kteří pronikli do Kapitolu, pošpinili sídlo americké demokracie. Vy, co jste se podíleli na násilí a ničení, nereprezentujete naši zemi. Vy, co jste porušili zákon, za to zaplatíte,“ vzkázal prezident výtržníkům.

Po listopadových prezidentských volbách nastal podle Trumpa čas na „zklidnění vášní“. Prezidentova kampaň usilovala všemi možnými právními prostředky o napadení volebních výsledků. „Mým jediným cílem bylo zajistit integritu hlasování,“ řekl. „Vím, že jste zklamaní, ale chci, abyste věděli, že naše neuvěřitelná cesta teprve začala,“ vzkázal svým podporovatelům.

Úplně jiný Trump

Trumpův čtvrteční vzkaz hodnotila americká média rozporuplně. „Tohle je poprvé, kdy řekl, že je konec a že nevyhrál. Také uznal, že všechny ostatní možné cesty jsou pro něj uzavřené,“ kvitovala projev komentátorka Fox News Martha MacCallumová. Podle ní byl ale prezident očividně pod tlakem. S tím souhlasila i komentátorka CNN Dana Bashová. „Je to zjevně úplně jiný tón. V Bílém domě na něj byl pravděpodobně vyvinut značný tlak od zbytku lidí, kteří kolem něj ještě zůstali. Poprvé přijal realitu, že po něm nastoupí jiný prezident,“ uvedla.

Bashová ovšem nesouhlasila s prezidentovým tvrzením, že to byl on, kdo vyslal národní gardu ke Kapitolu. „Ne, neposlal tam hned národní gardu. To byla zjevná lež. Byl to viceprezident, kdo tam poslal národní gardu,“ uvedla. Podle jiných komentátorů přišel Trumpův vzkaz příliš pozdě. „Je to málo a pozdě. Tohle nebyl dobrý den pro prezidenta Trumpa. Jeho kabinet rezignoval a prezident přišel i o podporu,“ myslí si John Santucci z ABC News.

Podle Santucciho informací z Bílého domu Trumpa k čtvrtečnímu projevu tlačila i jeho dcera Ivanka. „Jedna z těch, kteří se ho snažili k této řeči přesvědčit, byla i jeho vlastní dcera Ivanka Trumpová. Vrhá to špatný stín na celou Trumpovu organizaci a jeho rodina není stupidní, oni to samozřejmě vědí,“ řekl.

Trumpa opouštějí věrní spojenci

Ze středečního útoku na Kapitol viní opozice a mnozí republikáni Donalda Trumpa. Podle nich ho nejen podnítil, ale ani nepřispěl k jeho následnému potlačení. V reakci na to rezignovali někteří členové jeho kabinetu jako ministryně školství Betsy DeVosová nebo ministryně dopravy Elaine Chaová. Od Trumpa se odvrátili i někteří ostatní spojenci v republikánské straně. Mezi nimi byl například šéf republikánské většiny v senátu Mitch McConnell nebo vlivný senátor a bývalý Trumpův spojenec Lindsay Graham. „Už toho bylo dost,“ vzkázal Graham prezidentovi.

Tagy: