Násilnosti v americkém Kapitolu mají pátou oběť. Zemřel policista chránící areál

U Kapitolu zemřel i policista

Policie amerického Kapitolu oznámila, že středeční násilí má pátou oběť. Zraněním způsobeným během vpádu příznivců prezidenta Donalda Trumpa do budovy Kongresu podlehl policista ze sboru chránícího areál. V pátek o tom informovaly světové agentury. Kolem jeho úmrtí v uplynulých hodinách panovaly nejasnosti. Policie totiž nejprve zprávu o smrti policisty, kterou s odvoláním na své zdroje přinesla některá renomovaná americká média, popřela.

Nyní policie Kapitolu potvrdila, že Brian Sicknick, který pro ni pracoval od roku 2008, ve čtvrtek večer zemřel po převozu do nemocnice. Prohlášení uvádí, že jeho smrt bude ve spolupráci s dalšími orgány vyšetřovat oddělení vražd metropolitní policie ve Washingtonu.

„Strážník Sicknick zasahoval při středečních nepokojích... a byl zraněn při fyzické konfrontaci s protestujícími,“ uvedla policie. Deník The New York Times (NYT) s odvoláním na dva nejmenované zdroje z bezpečnostních složek napsal, že strážník utržil během zásahu v Kapitolu ránu hasicím přístrojem.

„Vrátil se do kanceláře své divize a zkolaboval. Byl transportován do místní nemocnice, kde zraněním podlehl,“ uvádí oficiální komuniké. Detaily o příčině Sicknickovy smrti ani o jeho střetu s výtržníky nebyly ihned příliš jasné.

O úmrtí policisty původně informovaly s odvoláním na několik svých zdrojů například CNN nebo The New York Times. Oznámil ji rovněž na svém twitterovém účtu kongresman Dean Phillips. „Byl jsem zpraven o tom, že důstojník policejního sboru Kapitolu zemřel na zranění, která utrpěl během včerejšího útoku na Kapitol,“ napsal na sociální síti politik.

Policie však v následném prohlášení uvedla, že několik policistů bylo zraněno a někteří hospitalizováni, nikdo však nezemřel. CNN poté citovala šéfa odborů policejního sboru Kapitolu Guse Papathanasioua, podle něhož byl policista na přístrojích udržujících ho při životě.

Zraněno 50 členů ochranky

Nepokoje v Kapitolu ve středu odpoledne vypukly poté, co prezident Donald Trump vyzval své příznivce k pochodu na sídlo Kongresu, kde začínal proces oficiálního vyhlášení výsledku prezidentských voleb. Stovky násilných demonstrantů následně obsadily velkou část Kapitolu, policie přitom smrtelně postřelila jednu z podporovatelek šéfa Bílého domu. Další tři lidé zemřeli kvůli náhlým zdravotním příhodám.

Podle končícího velitele policejního sboru chránícího Kapitol Stevena Sunda bylo zraněno více než 50 členů policejní ochrany Kongresu a metropolitní policie, přičemž několik z nich skončilo v nemocnici s „vážnými zraněními“.

Zranění jsou i mezi Trumpovými podporovateli, kteří násilnosti rozpoutali. Podle záchranné služby převezly sanitky do nemocnic lidi například kvůli zlomeninám, které utrpěli při šplhání po západní fasádě Kapitolu. Zdravotníci řešili i srdeční zástavy.

Washingtonská policie po násilnostech zatkla několik desítek lidí. Podle prokurátora federálního distriktu metropole Washingtonu Michaela Sherwina by mohli zadržení čelit obžalobě z podněcování ke vzpouře či výtržnictví. Prezident Trump, který během nepokojů vyjadřoval demonstrantům sympatie, v noci na dnešek jejich počínání odsoudil.

Tagy: