Nechceme měnit režim na Ukrajině, tvrdí Lavrov. Šojgu slibuje nový způsob boje

Sergej Šojgu a Sergej Lavrov

Válka na Ukrajině (19.4.2022 10:00)

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro indickou televizi prohlásil, že cílem ruského útoku na Ukrajinu není změna tamního režimu. Podle Lavrova si Ukrajinci sami musí rozhodnout, jak budou žít. K ruské invazi se rovněž po dlouhé době vyjádřil i ministr obrany Sergej Šojgu. Ten slíbil lepší způsobilost ruské armády v boji. Učinil tak skoro dva měsíce poté, co Rusko válku odstartovalo.

„Rusko nezmění Ukrajincům režim. Oni sami se musí rozhodnout, jak budou žít,“ prohlásil v rozhovoru s indickou televizí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle něj začala další fáze „speciální vojenské operace“ – tak Kreml ruskou invazi nazývá.

Původním cílem Moskvy přitom měla být údajná „demilitarizace a denacifikace Ukrajiny“. První bod Rusko vzhledem k vojenskému debaklu v Kyjevské oblasti a k tvrdému ukrajinskému vzdoru na východě země ani zdaleka nesplnilo. Druhý bod s ohledem na nízkou popularitu krajně pravicových ideologií na Ukrajině ani nemá smysl komentovat.

Rusko nyní zkouší své štěstí na východě Ukrajiny, kam na začátku dubna přeskupilo většinu svých jednotek. Podle analytiků se v následujících dnech na území Donbasu odehrají tvrdé boje, které by měly být pro nadcházející průběh války rozhodující.

Že se Rusku zatím dlouhodobě nedaří plnit své vojenské cíle, naznačil ve své řeči i ministr „války“ Sergej Šojgu. „Ruské ozbrojené síly zavedou nové způsoby boje, aby se lépe přizpůsobily moderním podmínkám vojenské konfrontace,“ uvedl šéf resortu obrany.

Právě Šojgu je v souvislosti s ruskými neúspěchy na bojišti často považován za viníka, protože se mu během jeho působení na ministerstvu obrany nepovedlo modernizovat ruskou armádu. Muž, který byl ještě nedávno leckým považován za nástupce prezidenta Vladimira Putina, se nyní objevuje v televizi jen zcela výjimečně.

Tagy: