Začal útok na ocelárny Azovstal v Mariupolu. Složte zbraně, vyzývají Rusové obránce

Železárny a ocelárny Azovstal v ukrajinském městě Mariupol (23. února)

Válka na Ukrajině (19.4.2022 10:00)

Začal útok na železárny a ocelárny Azovstal v Mariupolu, uvedli podle ruskojazyčné verze stanice BBC proruští separatisté. Rozlehlý hutní komplex představuje poslední významnou oblast ukrajinského odporu ve městě. Ukrajinské úřady tvrdí, že se v něm ukrývá mnoho civilistů, včetně žen, dětí a starších lidí. Rusko mezitím znovu vyzvalo ukrajinské obránce, kteří se v areálu nacházejí, aby složili zbraně, píše agentura Reuters.

„Útočné skupiny, které byly vybrány speciálně pro útok na tento objekt, už částečně zahájily práci,“ prohlásil podle BBC v ruské televizi Rossija 24 Eduard Basurin, zástupce proruských separatistů ze samozvané Doněcké lidové republiky (DNR), kteří se podílejí na obléhání Mariupolu. Dodal, že útočícím jednotkám pomáhá ruské letectvo a dělostřelectvo.

Azovstal je dosud pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil, zejména 36. brigády námořní pěchoty a pluku Azov, podotkl web britské veřejnoprávní stanice. Moskva už v neděli zbývající ukrajinské obránce Mariupolu vyzvala, aby složili zbraně, a slíbila jim, že ušetří jejich životy. Ti však výzvu odmítli. V úterý z Moskvy zazněla podobná nabídka.

Ruský generál Michail Mizincev dal podle agentury RIA Novosti ukrajinským vojákům a zahraničním žoldnéřům v Azovstalu čas do úterního poledne moskevského času (11:00 SELČ), aby složili zbraně. Následně podle něj mohou hutní komplex opustit. Zároveň slíbil ušetřit jejich životy, pokud tak učiní.

V podzemí se má ukrývat tisíc civilistů

Ukrajinské úřady v pondělí uvedly, že v podzemních úkrytech pod rozsáhlým metalurgickým závodem se před ostřelováním a leteckými útoky ukrývá nejméně tisíc civilistů. Ukrajina rovněž viní ruské síly, že na podnik shazují těžké bomby. Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková vyzvala ruské úřady, aby umožnily humanitární koridor z Mariupolu do Berďansku pro civilisty. Basurin přítomnost civilistů v Azovstalu podle agentury TASS popřel.

Ruské jednotky obléhají Mariupol od začátku března a většinu města a jeho bezprostředního okolí mají zřejmě pod kontrolou. Ukrajinské jednotky uvězněné ve zdevastovaném městě se však podle dřívějších informací stanice CNN drží navzdory drtivé přesile – nacházejí se ovšem už jen v ostrůvcích odporu a jejich počet je nejasný. Místní úřady odhadují, že kvůli ruskému bombardování a bojům zemřelo v Mariupolu nejméně 21 000 obyvatel. Před počátkem invaze 24. února ve městě žilo 400 000 obyvatel.

Tagy: