Nedochvilnost, ukvapenost i málo emocí. Co kandidátům vyčítají jejich drahé polovičky?

Opravdu platí, že za každým úspěšným mužem stojí žena a naopak? A jak vidí šance svých protějšků v kandidatuře na prezidentský post? Své názory prozradili ve společné debatě, do níž pozvání nepřijala pouze Dara Baštová a Monika Babišová.

Všem partnerkám kandidátů a manželovi Danuše Nerudové podala redakce CNN Prima NEWS stejnou otázku: Proč je váš manžel, potažmo manželka, tím pravým kandidátem na prezidenta? „Protože je takový, jaký je,“ reagovala Klára Fischerová.

To Eva Pavlová jasně vzkázala, že je její manžel tím nejlepším. „Prošel si válečným konfliktem a je skvělý diplomat,“ pokračovala. Pro Tomáše Zimu je podle jeho ženy výhodou, že je lékařem. „Denně se potkává s lidmi, zná jejich problémy, ví, co je trápí, a chce jim pomáhat,“ uvedla Aneta Zimová.

Monika Hilšerová nesouhlasila ani s druhou kandidaturou svého manžela Marka, a to především z obavy o rodinu a soukromí. Nicméně by podle ní byl dobrým prezidentem. „Z mého pohledu hledáme vlastnosti, které by měl mít dobrý manžel, a ty podle mě má,“ vzkázala. Zejména kompetentnost u své manželky vyzdvihl i jediný případný „první pán“. „Žiju se svou ženou 26 let a přál bych naší zemi, aby s ní prožila alespoň pět let,“ vzkázal Robert Neruda.

Monika Babišová pozvání do společné debaty sice nepřijala, redakci CNN Prima NEWS však odpověděla na otázky zvlášť. Podle ní by bývalý premiér byl tím pravým prezidentem z toho důvodu, že má dlouholeté zkušenosti v politice.

Cholerik Babiš či nedochvilný Hilšer

Na čem by naopak podle drahých poloviček měli kandidáti zapracovat? „Možná by mohl více projevovat emoce, aby lidé viděli, že je to člověk z masa a kostí,“ vzkázala Fischerová. Neruda naopak uvedl, že by manželka měla více odpočívat.

Pavlová sdělila, že díky své práci její manžel procestoval 70 zemí a navázal kontakty a vztahy s prezidenty a králi. „Jediné, na čem by měl zapracovat, je, aby to dostal do povědomí lidí,“ zmínila. To Zimová neměla ke svému manželovi jedinou výtku: „Myslím, že co dělá, dělá dobře.“

Babišová o svém muži řekla, že je cholerik. „Vždy chce vše okamžitě,“ doplnila. A Hilšerová uvedla, že by měl její manžel zapracovat na organizaci času. „Občas přehlídne, kde má být, a tak někdy chodí pozdě,“ dodala. Redakce CNN Prima NEWS se snažila spojit i s Baštovou, ta však na zprávy nereagovala. Poslední prezidentský kandidát Karel Diviš je nezadaný, a tak se neměl kdo debaty zúčastnit.

Partneři mohou kandidátům pomoci

Podle marketéra Jakuba Horáka vystupování partnerů může ovlivnit veřejné mínění o jednotlivých kandidátech. „Jednak je to určitá známka úspěchu. Podle partnerů pak také posuzuje inteligenci kandidátů – zda si našli někoho chytrého, nebo hloupého. Dlouhodobý monogamní vztah je vlastně projekcí romantické lásky,“ podotkl.

Dodal, že věrnost, romantická láska, loajalita a rodina jsou hodnoty, které západní kultura vyznává. Kandidáti tak svými vztahy ukazují, že jsou schopni věrnosti a dodržování zásad. Následně doplnil, že je otázkou, proč někteří kandidáti své partnery neukazují. Mířil tím zejména na Moniku Babišovou a Daru Baštovou. „Nemůžeme vědět, co by řekla Babišová, kdyby začala mluvit, protože ji neznáme. Ale můžeme mít různá očekávaní. Zřejmě z toho důvodu ji Babiš nechce nechat mluvit,“ vzkázal.

U Jaroslava Bašty doplnil, že je tajemným mužem. „Co víme, třeba je jeho manželka důležitý špion, a proto ji nechce ukazovat,“ dodal.

Tagy: