Nefunkčnost ruských vojsk je katastrofální. Putin ale porážku nepřizná, míní expert

Záběry zničené ruské těžké techniky v Buči, 4. dubna

Rozhovor s Vlastislavem Břízou

Rusové zahájili dlouho očekávanou ofenzivu na východě Ukrajiny. Podle bezpečnostního experta Vlastislava Břízy jde již o čtvrtou fázi ruské invaze, přičemž ani jedna z prvních tří Moskvě nevyšla podle plánu. Řekl to v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Už na začátku dubna se Rusové vzdali původního plánu dobýt Kyjev a začali se postupně z okolí hlavního ukrajinského města přesouvat na jih a východ země. Tam nyní odstartovala dlouho očekávaná ruská ofenziva.

„Ruské jednotky se pokusí ukrajinskou armádu obklíčit v donbaském kotli. Víme ale, že ruská armáda má opět logistické problémy. Proto je i možné, že bude docházet k bojům na celé východní frontě,“ řekl Vlastislav Bříza .

Podle něho budou klíčové zejména boje v Doněcké a Luhanské oblasti. „Rusko si přeje 9. května oznámit, že dobylo vytyčené cíle Ukrajiny. Ty se ale oproti původnímu plánu výrazně smrskly. Teď půjde hlavně o Donbas,“ konstatoval Bříza.

„Nefunkčnost ruských vojsk je katastrofální. Nyní ale Rusové budou bránit místa, která dobyli. Dobývání bude pro Ukrajince o poznání těžší. Prezident Putin porážku nepřizná za žádných okolností,“ doplnil expert.

Rusové 9. květen považují za nejdůležitější státní svátek v roce. Takzvaný „Den vítězství“ připomínající porážku nacistického Německa může být pro Rusy skutečně limitem bojů na Ukrajině vzhledem k tomu, že mezi hlavními cíli „speciální vojenské operace“, jak Kreml invazi nazývá, má být údajná denacifikace a demilitarizace země.

Tagy: