Vláda ničí a drancuje lidi, prohlásil Fiala z SPD a naznačil taktiku opozice ve Sněmovně

Místopředseda SPD Radim Fiala zkritizoval současnou vládu.

K věci 6.6.2023

Čtvrteční mimořádné jednání ve Sněmovně o důchodech se může protáhnout do časných ranních hodin. Nastínil to v pořadu K věci na CNN Prima NEWS místopředseda hnutí SPD Radim Fiala, který ostře kritizoval chystané zpomalení valorizace penzí a zároveň nastínil taktiku, s níž SPD vyrazí ve čtvrtek do sněmovních lavic. Chce rozmluvit hlasování části pětikoalice.

„My tady hájíme lidi, které ta reforma nereforma ničí a doslova drancuje. Když se podíváte, co ta vláda dělá, tak zvyšuje daně. Snižuje reálné důchody důchodcům, berou dotace,“ uvedl Radim Fiala a podle něj by se o tom měla vést dlouhá diskuze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Okamura: Fiala se se mnou bál debatovat. Nefanděte si, vmetl šéfovi SPD Skopeček

Do čtvrtečního mimořádného jednání půjde SPD s cílem rozmluvit hlasování části pětikoalice, o obstrukcích je podle Fialy zatím předběžné mluvit, ale nevyloučil je. I když vláda má nadpolovičních 108 hlasů, věří, že situace z pohledu opozice není bezvýchodná. Sám si nepřeje ve Sněmovně u řečnického stolečku dlouhý monolog, ale doufá v dialog. „Myslím, že je důležité o tom mluvit. Nikdy neříkej nikdy, protože my nechceme hodit flintu do žita,“ nastínil průběh jednání.

SPD podle něj udělá cokoliv, co oddálí chystaný konsolidačním balíček vlády, a též využije výzvu ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) k diskuzi během letních měsíců mezi prvním a druhým čtením. „Jsme tu pro lidi, akceptujeme jakoukoliv formu k jednání,“ řekl Fiala s tím, že se již vícekrát s ministrem setkal, ale nikdy však nedošli ke shodě.

Jako legitimní také považuje jednání odborů a nevyvrací možnou spolupráci: „Nikdo jiný než odbory takovou legislativní možnost pořádat stávky nemá. A jestliže odbory, které mají opravdu dobré ekonomy a dobré lidi, kteří tomu rozumí, chtějí pořádat stávky, tak na to mají právo. My jim v tom nemůžeme zabránit. A jestli za námi přijdou, abychom jim s tím pomohli a odvrátili tuto katastrofu nebo vládu národní katastrofy, tak my do toho samozřejmě jdeme.“

Podívejte se, jak ozdravný balíček zhodnotila ekonomka Markéta Šichtařová.

Nevyloučil ani možnost, že by se hnutí SPD vyjádřilo pro uskutečnění generální stávky i přes riziko ochromení chodu státu: „Já myslím, že bychom to podpořili, protože vláda nedělá to, co slibovala lidem před tím, než začala vládnout, slibovala úplně jiné věci,“ sdělil místopředseda hnutí s dodatkem, že by vláda se svým „nekonsolidačním“ balíčkem měla znovu požádat o důvěru Sněmovny.

Více z rozhovoru s místopředsedou hnutí SPD Radimem Fialou o volbách do europarlamentu či spolupráci s hnutím ANO se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy:
vláda Radim Fiala Svoboda a přímá demokracie konsolidační balíček