Kde nejlépe koupit kapra? Odborník radí, jak poznat čerstvou rybu a zbavit ji bahenní pachuti

Jak vybrat toho správného kapra?

Kde najdeme nejlepší kapry?

Jedním ze symbolů českých Vánoc je kapr. Kde koupit nejkvalitnější rybu a podle čeho ji vybrat? Na tyto otázky odpověděl ve vysílání CNN Prima NEWS člen Českého rybářského svazu Pavel Vrána.

„Nejkvalitnější kapr je určitě ten, který je čerstvý. Všem doporučuji, aby si šli chytit svého vlastního, pak máte jistotu, že čerstvý bude,“ řekl v nadsázce Vrána.

ČTĚTE TAKÉ: Budou Vánoce levnější? Podívejte se, kolik stojí vánočka či štědrovečerní večeře

Pokud nerybaříte, můžete se vydat na sádky, kde vyjde kapr nejlevněji, nebo do rybářské prodejny. V případě, že se rozhodnete pro některý z vánočních stánků, doporučuje Vrána ty, jejichž prodejci kapry sami dováží.

Jak zjistit, že je ryba čerstvá?

Při výběru ryby je důležité podívat se jí především na oči. Ty by neměly být kalné či šedé, nýbrž vyrýsované, čiré a vypouklé. Pak zkontrolujte tělo ryby, zda nemá deformace či fleky. Žábry by měly mít červenou až sytě rudou barvu. Pokud do ryby píchnete prstem, měl by se důlek rychle zatáhnout. „To značí, že má ryba pružnou svalovinu, je čerstvá a bude chutná,“ popsal ichtyolog.

Pokud jde o kvalitu kaprů, nezáleží příliš na tom, odkud pochází. Z tuzemských rybníků by měly být ryby na podobné úrovni. „Nemusíte se bát koupit kapra od české společnosti. Preferujte regionální prodejce, aby ryba příliš necestovala,“ poradil Vrána.

Bahenní pachuť

Roli mohou sehrát i sinice, které se koncentrují v rybím tuku. V tom případě záleží, zda se prodejci podaří rybu dobře „vysádkovat“, tedy nechat kapra několik týdnů v čisté vodě, aby se vyčistil. „Za ten měsíc se ‚vysportuje‘ a ztratí trochu tuku i nechtěnou pachuť,“ vysvětlil odborník.

V případě, že tento krok prodejce neučiní správně, pachuti se zbavíte už těžko. „Můžete ale alespoň odříznout břišní tuk a tím se zbavit toho nejpodstatnějšího,“ doporučil Vrána.

V ideálním případě by měl být kapr usmrcen co nejdříve po vylovení. Chuti ryby prospěje, pokud ji necháte přes noc alespoň 12 hodin uležet. Pokud jde o vykostění, je možné zakoupit rybu naporcovanou. „V případě, že se o to chcete pokusit sami, je nejlepším řešením filetovací nůž a maso prořezávat postupně,“ uvedl Vrána s tím, že na internetu se dá najít řada podrobných návodů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V obchodech jsme pod tlakem emocí. Vánoční dárky tam raději nekupujte, radí odbornice

Tagy:
Vánoce rybaření prodejci Pavel Vrána kapr ryba výlov ryb sádky stánkaři