Bouřka zničila chmelnice na Přerovsku. Smutnější pohled neznám, běduje pěstitel a sčítá škody

Úrodu chmele na Přerovsku zdevastovala bouřka.

Bouře poškodila chmelnice

Silná bouře, která se v sobotu prohnala Českem, mimo napáchání dalších škod zpustošila i zemědělskou úrodu. Snad největší peněžní újmu na jednom místě zapříčinila na Přerovsku. Místním pěstitelům během chvíle zničila velkou část chmelnic i s plody připravenými ke sklizni. Škody jdou do desítek milionů korun.

Přívaly deště zdevastovaly několik chmelnic v okolí obce Kokory na Přerovsku. Podle vedení zdejšího zemědělského družstva je nejhorší fakt, že chmel byl těsně před sklizní, a škody jsou proto astronomické. „Je to nejsmutnější pohled, jaký může v životě chmelaře být,“ zhodnotil předseda družstva Vladimír Lichnovský.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejsilnější bouřka za poslední roky? Voda zatopila obchody, padaly stromy, nejezdily vlaky

V historii organizace jde prý o největší zaznamenané škody na chmelu i samotných chmelnicích. Kokory jsou přitom druhý největší producent plodiny u nás. „Ten chmel, co je na zemi je ztracený. Leží v blátě. My se teď musíme věnovat konstrukcím, které zůstaly stát. Škody jsou v současné době přes 25 milionů,“ uvedl Lichnovský.

V oblasti navíc hodiny nešla elektřina, a tak se pravděpodobně v sušárnách zapařil chmel za další statisíce. Tyto škody budou teprve zemědělci zjišťovat.

Tagy: