Nejšpinavější kampaň prezidentských voleb. Co voliče nejvíc vystrašilo před 2. kolem?

Kampaň před druhým kolem prezidentských voleb se do historie zapíše jako nejšpinavější. Shodují se na tom analytici, komentátoři i samotní kandidáti na prezidenta. Nechyběly anonymní dopisy s údajným ostrým nábojem, zavádějící billboardy nebo dokonce oznámení o úmrtí jednoho z kandidátů. V článku přinášíme zlomové momenty, které výrazně ovlivnily prezidentskou kampaň před druhým kolem.

Babišova tisková konference po prvním kole

O začátek negativní kampaně se zasadil bývalý premiér Andrej Babiš. I když se snažil během prvního kola vystupovat pozitivně, nakonec svého protivníka Petra Pavla během tiskové konference po postupu do druhého kola pořádně očernil. Například tím, že ho přirovnal k prezidentu Ruské federace Vladimiru Putinovi.

„Víte, ve které zemi v Evropě je prezidentem komunistický rozvědčík? Ano, v Rusku. Putin byl vysazen v 80. letech jako agent v Berlíně (ve skutečnosti působil v Drážďanech, pozn. red). A na to byl připravován i generál Pavel, aby byl vysazován v týlu nepřítele a získával lidi pro spolupráci,“ uvedl Babiš. Poté se opřel i do vedení kampaně Petra Pavla s tím, že připravuje fotomontáže s údajnou Babišovou milenkou. Za svůj výstup se později omluvil a uvedl, že se „úplně nepovedl“.

Billboardy proti Pavlovi

Babišův tým nechal také ihned po prvním kole vylepit kontroverzní billboardy. „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják,“ hlásaly. Bývalý premiér se i za tento krok později omluvil s tím, že slovo voják mělo být nahrazeno slovem generál.

K TÉMATU: S Petrem Pavlem míří na Hrad decentní manželka Eva: Co o první dámě víme?

Babiš poté nasadil další billboard, který také vzbudil pozdvižení. „Generál nevěří v mír. (Prezidentská Superdebata ČT, 8. 1. 2023). Volte mír. Volte Babiše,“ zněl vzkaz velkoplošné reklamy. Analytici konstatovali, že tento billboard mohl obyvatele vystrašit. Navíc překroutil skutečný Pavlův výrok, který zněl: „Trvalý mír je iluze. Ale to, o co musíme usilovat, je ukončení konfliktu, zahájení obnovy Ukrajiny a přimět Rusko, aby respektovalo mezinárodní právo.“

Výhrůžka Monice Babišové

Týden před volbami vystoupil Babiš s mimořádným prohlášením, že jeho manželce Monice přišel anonymní dopis plný urážek. Obsahovat měl také ostrý náboj. Policie následně uvedla, že předmět vypadající jako náboj prověřuje znalec.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak volí prezidenta v domově důchodců?

Babiš následně vyzval k zastavení nenávisti a zejména apeloval na příznivce Petra Pavla a vládní koalice, aby se zdrželi slovních útoků.

Vyhrožování Andreji Babišovi

V úterý Babiš zrušil zbytek kontaktní kampaně. Důvodem měl být fakt, že také obdržel výhrůžky od anonymního oznamovatele. „Pokud Andreji vyhrajete prezidentské volby, vezmu si flintu a vydám se na svůj poslední lov. Toho ‚raka‘ (rakovinu), co v sobě nosím, už stejně nepřemůžu, ale pořád se ještě mohu stát pro své syny hrdinou a svým vnoučatům zajistit lepší budoucnost. Buďto prohrajete, nebo zemřete, anebo odstupte, a tím si zachráníte nejen život, ale i čest,“ citoval expremiér z dopisu.

Podle něj se atmosféra dostala za hranu toho, co je schopen pochopit. „Vyostřuje se to do šílených rozměrů, lidé už vyhrožují nejen mně, ale také mému nejbližšímu okolí,“ řekl. Připomněl také, že na setkání v Jablonci byl tlačen davem. „V pátek mě poprvé na výjezdu doprovodila moje žena Monika. Na vlastní kůži si v Jablonci zažila, jak nás dav urážel a málem umačkal,“ stěžoval si.

I když Babiš ukončil kontaktní kampaň v úterý, měl v tu dobu naplánovaný pouze výjezd do Hradce Králové. Další setkání se svými voliči tedy rušit nemusel.

Údajná smrt Petra Pavla

Den před pátečním zahájením hlasování se objevilo nepravdivé tvrzení o údajné smrti Petra Pavla. Zpráva se začala šířit po sociálních sítích a také po e-mailech. Odkaz v textu odkazoval na falešný web Petra Pavla a oznamoval, že kandidát na prezidenta náhle zemřel.

Zpráva se poté změnila. „Generál Petr Pavel skutečně prodělal klinickou smrt, ale díky úsilí resuscitujících lékařů přežil. V současné době je v umělém spánku,“ uváděl falešný web. Celou věcí se začala zabývat policie. Oba kandidáti tento útok odsoudili.

Tagy: