Nejúžasnější státnický pes všech dob. Zemřel Bród, prezidentovi Irska stál po boku 11 let

Ve věku 11 let zemřel Bród, bernský salašnický pes, kterého si v osmi týdnech pořídil irský prezident Michael D. Higgins. Informaci zveřejnil mluvčí hlavy státu na Twitteru. Za dobu, kdy mu Bród stál věrně po boku, si ho Irové zamilovali. Označují jej za „nejskvělejšího prezidentského psa všech dob“. Veřejnost často svými psími kusy rozesmál.

„Prezident Michael D. Higgins a jeho manželka Sabina s lítostí oznamují, že ve věku 11 let zemřel Bród, jeden z jejich dvou bernských salašnických psů. Bród se dožil jedenácti let a dvou měsíců, do Áras an Uachtaráin přišel jako osmitýdenní štěně,“ uvedl jménem prezidentského páru mluvčí na Twitteru. K smutnému oznámení připojil i fotografii.

Za věrného čtyřnohého přítele netruchlí pouze prezidentský pár a jeho okolí, ale také občané. Bród si za roky svého života získal i jejich srdce. „Byl to nejskvělejší prezidentský pes všech dob,“ píší někteří uživatelé na sociálních sítích. Svým typickým psím chováním okouzlil i zahraniční delegace, které do Irska zavítaly. Úsměv a nadšení ze setkání s chundelatým přítelem prezidenta neskrývala například manželka prince Williama, Catherine.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Má velikost bankovky a připomíná šálek kávy. Nejkratším psem na světě se stala čivava Pearl

Ještě týdny před smrtí se sociální sítě hemžily snímky, na nichž Bród pobíhal kolem amerického prezidenta Joea Bidena. Podobné záběry nebyly ojedinělé. Už v minulosti miláček Irů rozesmál a dojal veřejnost svým chováním. Během jednoho interview seděl u Higginse a s nadšením ho okusoval, přičemž si pomáhal tlapou.

Na jiných záběrech se zase Bród rozhodl během jedné ze společenských akcí odpojit od svého páníčka a projít se mezi přítomnými hosty – zejména ženami. Následně se k prezidentovi vrátil, a s nadšením si lehl na záda a nechal se od Higginse drbat na břiše.

Poslední dva roky tvořil Bród dvojici s Misneachem, dalším bernským salašnickým psem, kterého si prezidentský pár pořídil. Právě on podle mnohých bude nyní nejvíce strádat. Je však pravděpodobné, že si v blízké době státníci v Irsku pořídí dalšího chlupatého kamaráda. Higgins je svou láskou ke psům proslavený, zejména pak k bernským salašnickým.

Tagy:
pes smrt video Irsko Twitter prezident veřejnost Joe Biden snímek William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu Michael D. Higgins bernský salašnický pes