Největší vlna uprchlíků teprve přijde. Hrozí humanitární katastrofa, varuje Nečas

Petr Nečas

360° (64)

Jsme teprve na začátku, největší vlna uprchlíků ještě přijde, varoval ve speciální sobotní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS bývalý premiér Petr Nečas (ODS). Podle něj může nastat humanitární katastrofa jen pás stovek kilometrů od České republiky.

„Obávám se, že největší vlna uprchlíků je před námi, tohle je teprve začátek. Skutečná humanitární katastrofa může nastat jen několik stovek kilometrů od našeho území,“ varoval v sobotu večer v Partii Nečas.

Upozornil, že ideální konec války na Ukrajině v současné době není úplně na stole. „Není totiž jasné, co je cílem agresivní války na Ukrajině. Rusko počítalo s rychlejším zhroucením Ukrajiny,“ myslí si Nečas.

I podle bývalého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) Ukrajina bude čelit dlouhodobému konfliktu s hlubokými humanitárními dopady. „Pro nás to znamená, že musíme být solidární a musíme se postarat o to, aby ukrajinští uprchlíci nebyli zneužíváni, aby nebyli jednorázovou pracovní silou. Měli bychom jim zajistit možnost se nechat zaměstnat za dobrých podmínek,“ zdůraznil Petříček v sobotní Partii.

Válka na Ukrajině trvá už deset dní. Podle české cizinecké policie se v pátek nahlásilo 5400 uprchlíků z Ukrajiny, méně než v předchozích dnech. Celkem jich je podle ministerstva vnitra od začátku války 38 505.

Obchod s plynem Rusku umožňuje pokračovat ve válce

Oba politici se ve vysílání také shodli, že sankce, které na Rusko uvalily západní země, Putina bolí. Nečas si myslí, že se může zajít ještě dál. „V hospodářské oblasti za delší konec provazu tahá Západ. Hrozí zhroucení rublu jako měny, bankovního systému i zahraničního obchodu. V ekonomických oblastech má Rusko poměrně malý rejstřík. Pokračující obchod se zemním plynem z Ruska mu umožňuje pokračovat ve válce,“ upozornil někdejší předseda vlády.

I podle Petříčka by Evropská unie a NATO měly dělat více, aby Rusko donutily vyjednávat. Současné sankce omezují například ruský přístup ke kapitálu, míří na energetiku, dopravu či obchod.

Tagy: