Ukrajinec ani nemůže pohřbít manželku. Štáb CNN Prima NEWS o utrpení lidí v Charkově

Lidem v Charkově dochází jídlo, čekají dlouhou frontu do obchodu, přibližuje situaci reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová.

Štáb CNN Prima NEWS se přihlásil z ukrajinského Charkova

Štáb CNN Prima NEWS se poté, co ho boje uvěznily na jeden den v hotelu, vypravil opět do ulic Charkova, druhého největšího města Ukrajiny. Popsali mimo jiné nekonečně dlouhou frontu, ve které lidé čekali, až si budou moci dojít do jednoho z posledních obchodů, který ještě funguje. Místní jsou zoufalí.

„Když jsme ve městě jeli, uviděli jsme dlouhou frontu do obchodu ATB. Jde o jeden z posledních obchodů, který stále funguje,“ popsala reportérka Darja Stomatová. Místní se svěřovali, že jim jídlo došlo. Přidali i některé osobní tragédie.

„Před pár dny, 23. února, mi zemřela žena na infarkt,“ vyprávěl senior. Dodal, že má všechny potřebné dokumenty, ale nemůže si tělo své manželky vyzvednout, aby ji mohl pohřbít. „Jeho situace je velice vážná, provoz města nefunguje. Neseženete palivo, neseženete skoro nic. Fronta je opravdu dlouhá,“ pokračovala Stomatová.

Další žena, která v nekonečně dlouhé frontě čeká, dodala, že kromě jídla dochází i léky. „Pokud Západ může, prosím, aby pomohl. Budou velmi rádi. Mají pocit, že jsou opuštění,“ překládala reportérka. Další ženy se svěřily, že klíčové je, aby se politici dohodli. „Nikdo nechce válku, chtějí žít v klidu. Prý nepotřebují potraviny, nic, jenom chtějí, aby Západ tlačil na politiky, aby se konečně domluvili,“ dodala

Chystá se útok na město

V ulicích Charkova se pohybují vojáci, lidé z dálky slyší dělostřelectvo. „Stojí dlouhou frontu a nad hlavami jim pálí výbuchy. To vše tady poslouchají,“ přiblížila Stomatová, která je na místě s kameramanem Jánem Schürgerem. Jak ale jeden muž dodal, výbuchu se už nebojí. „Zdůraznil, že mají povinnost nakrmit rodinu, proto jsou tady,“ informovala Stomatová. Štáb CNN Prima NEWS se má během pondělí sejít se starostou města a zjistit, jak by Česko mohlo pomoci.

„Je tady sbírka od dobrovolníků. Vidíme zde kanistry s benzínem či palivem obecně. Tyto nádoby nyní mají cenu zlata. Lidé nosí spoustu věcí jako deky a polštáře,“ přiblížila Stomatová dění v centru města. Dobrovolníci věci připravují pro vojáky v první linii, kteří je podle jejich slov potřebují nejvíce.

„Koordinátorka před vstupem všem řekla, že mají odejít. Prý se plánuje útok. Kdyby střela letěla sem, do centra, byla by to katastrofa,“ dodala. Jeden z dobrovolníků pak k informaci o útoku dodal, že je hlášený na 15:00. „Zůstávají prý v klidu, mají i náhradní plán,“ uzavřela Stomatová.

Tagy: