Komplikace pro prchající Ukrajince. Na hranicích sněží, stále se ale vyplatí chodit pěšky

Záběry z polsko-ukrajinské hranice v pondělí 28. února ráno

Dopravu uprchlíků komplikuje počasí

Od čtvrtečního zahájení ruské invaze na Ukrajinu vstoupilo do Polska přes 200 tisíc uprchlíků. Na hranicích jsou nekonečné kolony aut, takže lidé chodí desítky kilometrů pěšky. Jak ale popsal přímo z místa štáb CNN Prima NEWS, cestu do bezválečné zóny začíná komplikovat počasí.

„Je to obrovský problém. Poslední čtyři dny byla situace z hlediska počasí v pořádku, ještě předevčírem bylo přes den sedm nebo osm stupňů. Dnes v noci ale začalo hustě sněžit. Je pět stupňů pod nulou, napadlo několik centimetrů sněhu,“ popsal z polsko-ukrajinské hranice reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr.

Situace pro několik tisíc uprchlíků, kteří jdou pěšky desítky kilometrů, začíná být zoufalá. „Obávám se, že může být až fatální. Viděli jsme ženy s dětmi, které jdou k hranici přes 20 kilometrů. Fronty v autech totiž zaberou i 40 hodin,“ dodal Kaizr.

Lidé se tak rozhodnou jít raději pěšky. I když je cesta náročnější, zabere daleko méně času než v autě. „Lidé chodí i přes noc, polského území chtějí dosáhnout rychle, ale počasí je v tu dobu daleko zrádnější,“ podotkl reportér.

Maximálně kufr a batoh s hračkami

Ukrajinci toho s sebou logicky moc nemají, maximálně jeden kufr a batoh na záda. „Děti mají menší batohy s hračkami,“ popsal Kaizr. I když mají zimní oblečení, na dlouhou cestu přes hory nejsou připraveni.

„Obávám se, že někdo může na cestě zemřít,“ odhadl Kaizr. K hranicím ale míří z Evropy rozsáhlá humanitární pomoc. Podle informací CNN Prima NEWS je důležitou součástí pomoci právě teplé oblečení nebo deky.

„Tím, jak se prodlužují kolony, je potřeba zmínit i drogistické zboží jako pleny a hygienické ubrousky. Bavili jsme se s lidmi, že nebyli připraveni strávit hranicích stráví tři nebo čtyři dny,“ uvedl Kaizr. Například z Kyjeva to jsou navíc ještě další tři dny cesty.

Polská vláda zveřejnila první čísla uprchlíků, jejich počet přesahuje 200 tisíc. Není vyloučeno, že do konce týdne by to mohl být milion lidí. Polsko bylo již před ruskou invazí domovem asi 1,5 milionu Ukrajinců.

Tagy: