Němcová: Dokud Moskva nezastaví válku a nezaplatí škody, nemají Rusové v Česku co dělat

Senátorka ODS Miroslava Němcová

Rusko na Ukrajině nepolevuje v útocích na civilní cíle

Senátorka Miroslava Němcová (ODS) se vyjádřila velmi kriticky k pobytu ruských občanů na území České republiky. Mimo jiné připomněla, že zatímco Rusko bombarduje ukrajinské univerzity, roste zájem Rusů o studium na některých českých vysokých školách. Podle Němcové nemají Rusové v Česku co dělat, dokud Kreml nezastaví válku na Ukrajině a nezaplatí škody.

„Zatímco Rusko útočí raketami na ukrajinské univerzity, roste zájem Rusů o studium na českých vysokých školách, konkrétně v Ústí nad Labem. Dokud Rusko nezastaví válku a nezaplatí škody, nemají tu co dělat. Řeči o kolektivní vině neberu. Rusko označilo Česko za nepřítele, snad jsme nezapomněli,“ uvedla Němcová na Twitteru.

Poslední větou senátorka připomněla kauzu Vrbětice, kvůli níž byly česko-ruské vztahy na bodu mrazu již před válkou. V dubnu roku 2021 přišla tehdejší vláda Andreje Babiše (ANO) s důvodným podezřením, že do výbuchů muničních skladů, při kterých v roce 2014 zahynuli dva lidé, byli zapojení důstojníci ruských tajných služeb.

To Moskva kategoricky popřela. Česká strana v reakci na situaci vyhostila 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze. Česko se poté po boku USA okamžitě ocitlo na seznamu znepřátelených zemí Ruské federace.

A jak se k postoji Němcové staví kabinet premiéra Petra Fialy (ODS)? Vládní postup vůči studentům z Ruska i Běloruska – které Moskvu v boji s Ukrajinou podporuje – stojí zejména na zákazu studia takzvaných strategických oborů. Vláda zároveň Rusům šanci pro studium v České republice částečně blokuje ukončením vydávání víz.

Jen za pátek Rusové rozstříleli dvě největší univerzity v ukrajinském přístavním městě Mykolajiv. Podle oblastního gubernátora Vitalije Kima na město dopadlo nejméně deset raket. Není jasné, kolik ukrajinských škol Rusové již od začátku invaze zničili. Mohou jich být desítky i stovky.

„Proč útočí na školy? Rusko je v takovém stavu, že jakákoliv výuka ho jen brzdí. Ale čeho lze dosáhnout zničením ukrajinských škol? Všichni ruští velitelé, kteří dávají takové rozkazy, jsou prostě nemocní a nevyléčitelní,“ konstatoval před několika týdny ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Tagy: