Proč Rusko útočí na školy? Jakákoliv výuka ho brzdí, rýpnul si Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Rusko od začátku invaze poničilo kolem 570 zdravotnických zařízení a další desítky škol. Ve svém projevu to řekl prezident Volodymyr Zelenskyj. V souvislosti s ruskými útoky na tamní školy si pak rýpnul do moskevského režimu. Ukrajinci v Černém moři poničili ruskou loď, která zajišťovala logistiku. Spojené státy vyzývají Kreml, aby ukončil blokádu ukrajinských přístavů.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ostře zkritizoval ruskou armádu za její útoky na zdravotnická a vzdělávací zařízení. Podle něj Rusové od začátku invaze poničili kolem 570 nemocnic.

K útokům na školy pak řekla hlava státu následující: „Proč útočí na školy? Rusko je v takovém stavu, že jakákoliv výuka ho jen brzdí. Ale čeho lze dosáhnout zničením ukrajinských škol? Všichni ruští velitelé, kteří dávají takové rozkazy, jsou prostě nemocní a nevyléčitelní.“

Ukrajinské síly poškodily v Černém moři logistickou podpůrnou loď ruského námořnictva, uvedl mluvčí vojenské správy Oděské oblasti Serhij Bratčuk. Plavidlo, které je v plamenech, zasáhla ukrajinská střela, napsala agentura Unian. Ruské úřady žádný incident na moři neohlásily a informaci nelze nezávisle ověřit.

Spojené státy apelují na Rusko, aby ukončilo blokádu ukrajinských přístavů. „Ukrajina je důležitým zdrojem zemědělských produktů a klíčovým článkem celosvětového potravinového řetězce. Ruská blokáda brání odchodu tohoto zboží a ohrožuje miliony lidí po celém světě. Blokáda musí skončit,“ uvedl americký ministr zahraničí Antony Blinken.

CNN zveřejnila video, na němž ruští vojáci zavraždili dva neozbrojené civilisty a rovněž vyrabovali autosalon v Kyjevské oblasti. Událost podle stanice vyšetřuje ukrajinská prokuratura jako válečný zločin. K činu došlo 16. března.

Tagy: